Dionis Cenuşă: Naţionalismul politic din Europa va fortifica argumentele euroscepticilor din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroasele mici victorii ale partidelor eurosceptice în ţările europene sunt semnale negative pentru demersul proeuropean al Republicii Moldova, scrie politologul Dionis Cenuşă într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Potrivit lui, cu cât mai multe state ale UE vor deveni dominate de sentimente naţionaliste, cu atât mai mult va scădea apetitul, şi aşa mic, de extindere al UE. 

Multiplicarea euroscepticilor în guvernele europene poate influenţa pe termen mediu volumul de asistenţă externă, inevitabil în reducere datorită Brexit-ului, pentru ţările din vecinătatea europeană, mai adaugă autorul.

Avansarea naţionaliştilor în Europa deschide oportunităţi noi pentru propaganda rusă, care va promova activ viziunile eurosceptice din Europa. În rezultat, vor fi nutrite dispoziţii anti-europene, care există în societatea moldovenească, accentuează Dionis Cenuşă.

În opinia sa, naţionalismul politic şi declinul economic din Europa vor fortifica argumentele euroscepticilor din Moldova şi alte ţări din vecinătate, unde proiectele euroasiatice ale Rusiei vor căpăta mai mult teren.

Analistul politic lansează ideea că odată cu emergenţa vizibilă a naţionaliştilor anti-europeni, partidele pro-reformă din Moldova ar putea pierde aliaţi importanţi în Occident. Mai mult ca atât, dacă UE devine prea slabă, atunci şi condiţionalităţile acesteia aplicate faţă de Moldova îşi vor pierde orice efect.

Discursurile naţionaliste în Europa sunt în stare să dinamizeze confruntările naţionaliste din Moldova, unde forţele proruse atribuie parteneriatului cu Rusia un rol crucial în garantarea statalităţii şi identităţii moldoveneşti, iar unioniştii devin actori politici mai influenţi şi mai toleraţi de cetăţeni, opinează politologul.

În asemenea condiţii, nu este exclus scenariul de repetare a tentativei de federalizare a ţării, pentru a crea obstacole adiţionale, greu surmontabile pentru extinderea politică a unioniştilor şi restabilirea popularităţii forţelor proeuropene, conchide politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite