Dionis Cenuşă: Moldova nu poate fi calificată ca stat eşuat, nici ştiinţific şi nici practic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul politic Dionis Cenuşă consideră că este greşita afirmaţia că Republica Moldova este stat eşuat, iar din această cauză ar fi nevoie de unirea cu România. Potrivit lui, pentru a deveni stat eşuat, acesta trebuie să înceteze să livreze orice servicii către public, inclusiv cele de securitate.

„Deocamdată, statul oferă servicii, deşi de multe ori de calitate joasă. La fel, statul trebuie să fie incapabil să reacţioneze la şocuri externe. Nu este nici aici cazul, în mare parte datorită asistenţei externe”, a scris Dionis Cenuşă într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, „statul eşuat se caracterizează prin lipsă definitivă de legitimitate a autorităţilor, care încă dispun de pârghii pentru a ramâne la putere, prin măsuri apropiate de corupţia politică şi alte instrumente. Unicul element în care statul se află în neputinţă incontestabilă este controlul asupra întregului teritoriu”.

„Momentul de răscruce în care se află Moldova se numeşte stare de fragilitate, care, din păcate, avansează. Sub nicio formă nu trebuie să confundăm „statul eşuat” cu „cel fragil”, deoarece sunt noţiuni total diferite, care necesită tratament distinct”, a spus Cenuşă.

„Consolidarea unionismului este un simptom evident al statului fragil în care se găseste Moldova, dar nicidecum nu sursa problemei”, a adăugat analistul politic.

El susţine că „eşecurile înregistrate în agenda europeană pot fi considerate cauza principală a fragilităţii continue”. 

„Totodată, intensificarea proceselor migraţioniste şi alternativa oferită de cetăţenia română, au complementat detaşarea unui număr mare de cetăţeni de procesele politice curente şi implicarea descrescândă în viitorul tarii”, explică Dionis Cenuşă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite