Dionis Cenuşă: Liberalizarea vizelor cu UE este susţinută chiar şi de forţele proruse de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalizarea vizelor constituie unul dintre cele mai palpabile rezultate ale apropierii Moldovei de UE în ultimii patru ani. Liberalizarea vizelor se numără printre puţinele instrumente, generate de aprofundarea dialogului cu UE, aprobate de majoritatea forţelor politice, inclusiv de cele cu viziuni proruse, scrie expertul Denis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Potrivit datelor oficiale, circa 80% dintre moldovenii care au vizitat zona Schengen s-au întors în ţară. Ceilalţi peste 300 mii de persoane au rămas în UE, în acest fel încălcând prevederile regimului fără vize, notează Cenuşă.

Sporirea interesului anumitor moldoveni pentru şederea ilegală în UE poate fi determinată de raţionamente pur economice, legate de profilul lor real de migranţi economici, explică Dionis Cenuşa. 

El sugerează că această categorie de cetăţeni citeşte semnalele pozitive transmise de economia europeană, care îşi revine gradual după căderea drastică a PIB-ului cu circa 4% din cauza crizei financiare din 2009.

Pe de altă parte, opinează analistul politic, intervin factorii „de respingere” ce ţin de neatractivitatea salariilor oficiale din sectorului real al economiei moldoveneşti, consecinţele negative ale fraudelor din sistemul bancar, crizele politice şi eficacitatea redusă a reformelor.

Politologul evidenţiază faptul că imprevizibilitatea monedei şi a economiei ruseşti, afectată de dependenţa de preţurile globale la hidrocarburi şi sancţiunile occidentale, legate de anexarea Crimeii şi războiul în Donbass, imixtiunea în campaniile electorale occidentale etc., la fel influenţează comportamentul migranţilor moldoveni.

Acest lucru a fost observat în 2016, scrie politologul, când cifra migranţilor moldoveni în Rusia s-a redus cu circa 150 mii de persoane faţă de totalul de 584 mii de moldoveni înregistrat în 2014.

În opinia lui, chiar dacă liberalizarea vizelor exclude angajarea la muncă, reorientarea parţială a muncitorilor moldoveni spre UE are o probabilitate ridicată.

Pe lângă faptul că acesta creează avantaje practic pentru orice cetăţean moldovean, criteriile pentru menţinerea regimului fără vize mai sunt folositoare pentru a promova reformele ignorate de către autorităţile naţionale, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite