Dionis Cenuşă: Diaspora poate contribui la crearea unei opoziţii parlamentare pro-reformă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dionis Senusa FOTO expert-grup

Dinamizarea votului diasporei va crea oportunităţi politice pentru opoziţie, care nu va putea să guverneze, deoarece nu va avea majoritate şi refuză orice coaliţie cu PDM, dar, în schimb, poate deveni o opoziţie parlamentară robustă, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Politologul subliniază faptul că diaspora este asociată de către partidele politice din Moldova ca o sursă importantă de consolidare a puterii politice şi respectiv de fortificare a legitimităţii interne şi externe.

Problemele demografice şi tendinţele de migraţie în rândul moldovenilor apropie momentul când actorii politici din ţară vor dezbate drepturile politice ale diasporei sau necesitatea tratării echitabile a migranţilor indiferent de poziţionarea lor geografică şi respectiv geopolitică, punctează politologul.

În opinia lui, rezultatele alegerilor parlamentare din 2019 ar putea avea un rol decisiv în revizuirile ulterioare ale gradului permis de implicare a diasporei în viaţa politică a ţării. În mare parte, scrie Dionis Cenuşa, stabilirea raportului de forţă în parlament ar putea fi influenţat de diaspora din Europa.

Aşteptările opoziţiei faţă de mobilizarea diasporei se lovesc de o realitate severă, constată politologul.

Pe de o parte, autorităţile subordonate Partidului Democrat aplică măsuri preventive pentru a descuraja participarea diasporei la vot – excluderea votanţilor cu paşapoarte expirate şi menţinerea numărului de secţii de votare la un număr relativ mic, comparativ cu proporţiile diasporei (circa 1 milion), opinează politologul.

Iar, pe de altă parte, activismul politic al diasporei la aceste alegeri pare a fi inferior celui din cadrul prezidenţialelor din 2016, observă Dionis Cenuşa. El crede că introducerea votului mixt a diminuat în mod obiectiv influenţa pe care diaspora a început să o conştientizeze şi să o însuşească odată cu alegerile prezidenţiale 2016.

În urma complicării deliberate a regulilor de joc de către guvernare, înrolarea diasporei în competiţia electorală necesită reînnoirea argumentelor şi identificarea unor măsuri de angajare creativă a diasporei înainte şi după alegeri, sugerează politologul.

Un stimulent adiţional pentru mobilizarea votului diasporei în scrutinul din 2019 poate fi sensibilizarea diasporei privind riscurile geopolitice, subliniază Dionis Cenuşa. Atât denaturarea integrării europene, cât şi reorientarea ţării spre est, drept scenarii foarte probabile, vor genera perdanţi, printre care se vor numără şi migranţii. De aceea, diaspora trebuie să folosească filosofia electorală şi platformele din 2016 pentru a vota în străinătate şi a inspira votanţii de acasă, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite