Dionis Cenuşă: Cele două scenarii care descifrează calculele PDM vizavi de invalidarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

În baza unei evaluări cost-beneficiu obişnuite, observăm că invalidarea alegerilor prejudiciază interesele imediate ale Democraţilor, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru IPN.

Politologul crede că în urma deciziei adoptate de instanţa de judecată, PDM revine de fapt la nivelul capitalului de imagine pe care l-a avut în 2016. Mai mult ca atât, PDM ar putea să piardă asistenţa macro-financiară, pentru care recent a depus eforturi suplimentare solicitate de către UE în privinţa Autorităţii Naţionale pentru Integritate.

În opinia lui Dionis Cenuşă sunt cel puţin două scenarii ce pot explica calculele politice în jurul invalidării alegerilor.

Primul scenariu este dacă invalidarea alegerilor are loc până la capăt. Astfel, dacă nici instanţa de judecată superioară nu confirmă rezultatele alegerilor, atunci vom asista la un nou declin al democraţiei, afirmă politologul. Cu toate acestea, el opinează că guvernarea va obţine atât avantaje cât şi dezavantaje.

Primul avantaj constă în neadmiterea lui Andrei Năstase în prima sa funcţie publică şi deposedarea de posibilitatea de a obţine capital politic prin guvernarea capitalei, argumentează politologul.

Al doilea, potrivit politologului, ar putea fi că în urma protestelor declanşate de către opoziţia extra-parlamentară, Democraţii vor putea testa capacitatea acesteia de mobilizare socială, dar şi receptivitatea cetăţenilor la proteste.

Al treilea avantaj presupune distragerea atenţiei de la votul mixt, care îşi pierde din actualitate pe fundalul crizei în jurul invalidării alegerilor. Nu în ultimul rând, menţinerea invalidării alegerilor permite guvernării să testeze exigenţa UE vizavi de îndeplinirea pre-condiţiilor politice, explică Dionis Cenuşa.

Din lista dezavantajelor face parte, în primul rând, riscul ca asistenţa macrofinanciară a UE să fie amânată nu doar pentru toamnă, ci până după alegerile parlamentare, menţionează politologul.

Cel de-al doilea scenariu propus de Dionis Cenuşa descrie beneficiile şi pierderile pe care le va avea guvernarea, dacă alegerile sunt validate. În acest caz, prin exercitarea influenţei politice sau prin renunţarea la aceasta, instanţa superioară va valida alegerile şi respectiv Andrei Năstase va deveni primar.

În cazul acestui scenariu, scrie politologul, guvernarea va avea mai multe şanse de a obţine asistenţa macro-financiară a UE în luna iulie sau cel târziu la toamnă. Validarea alegerilor poate servi ca demonstraţie că Democraţii nu ar controla justiţia.

Mai mult ca atât, crede Dionis Cenuşa, pe fundalul dezbaterilor în jurul invalidării alegerilor poate fi lansată iniţiativa de a reglementa utilizarea reţelelor de socializare pentru agitaţie electorală în timpul zilei alegerilor. În acest fel, guvernarea ar putea minimiza riscurile politice ce pot rezultate din utilizarea reţelelor de socializare în scopuri electorale în viitor.

În fine, în baza reacţiilor actorilor europeni cu privire la inviolabilitatea votului exprimat de cetăţeni, Democraţii vor obţine garanţii suplimentare că rezultatelor alegerilor parlamentare vor fi acceptate indiferent de repartizarea voturilor, sugerează politologul.

Dezavantajele pentru Democraţi rezultate din acest scenariu constau în guvernarea capitalei de către Andrei Năstase, care va căpăta pârghii pentru a-şi promova propria imagine şi pe cea a formaţiunii sale. Totodată, prin prezenţa lui Năstase în primărie va putea fi promovată în spaţiul public o agendă anti-corupţie, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite