Dionis Cenuşa: Blocul ACUM manifestă ambiţii pro-europene, iar socialiştii - eurospepticism agresiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Blocul electoral ACUM a adoptat o viziune ambiţioasă vizavi de integrarea europeană, iar Socialiştii denotă cea mai agresivă tonalitate geopolitică, scrie Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru IPN.

Mai exact, scrie politologul, forţele din opoziţia pro-europeană au promis pregătirea ţării pentru calitatea de membru al UE până în 2023. Beneficiul major al acestui dezirat este conturarea unui profil pro-european unic şi uşor identificabil pentru alegător, argumentează Dionis Cenuşa.

El consideră că retorica integrării europene, adoptată de către Blocul ACUM, conţine însă un element de incoerenţă. Or, opoziţia propune un termen limită (2023) pentru aducerea Moldovei la cerinţele UE, dar fără să ajusteze programul electoral la acest obiectiv şi să-l transforme într-un soi de „foaie de parcurs”, cât mai coerentă şi, respectiv, convingătoare.

Integrarea europeană este proiectată mai degrabă ca o politică izolată, prin prisma politicii externe şi parţial în conexiune cu relaţiile moldo-române, punctează politologul.

Tonalitate geopolitică preluată de către Socialişti se bazează pe construcţia de argumente false, de natură eurosceptică, în jurul Acordului de Asociere cu UE, subliniază Dionis Cenuşa.

El sugerează că intenţia PSRM este de a face un transfer de imagine cât mai negativă către toate partidele care pledează pentru o relaţie apropiată cu UE – atât PDM, cât şi Blocul ACUM.

Politologul aduce câteva exemple din retorica Socialiştilor, precum comparaţia implementării Acordului de Asociere cu o formă ascunsă de realizare a proiectului „unionist” – reunificarea României cu Moldova. La fel, el se referă la descalificarea liberalizării regimului fără vize cu UE pentru faptul că nu include o clauză permisivă pentru angajarea moldovenilor în câmpul muncii.

Toate aceste aspecte negative adresate UE sunt contrapuse avantajelor, deduse artificial de către Socialişti, din integrarea cu Uniunea Euroasiatică, precum neutralitatea permanentă, accesul preferenţial la piaţa rusă, garanţiile pentru migranţi şi protecţia spaţiului de valori creştin ortodoxe, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite