Dionis Cenuşă: Anticipatele sunt un instrument inevitabil în Moldova şi Ucraina

Dionis Cenuşă: Anticipatele sunt un instrument inevitabil în Moldova şi Ucraina

FOTO Dionis Cenusa via Facebook

Alegerile anticipate deja figurează pe ordinea de zi a politicului ucrainean pentru data de 21 iulie 2019. Acelaşi lucru se poate materializa în cel mai scurt timp în Moldova, atunci când se va scurge termenul limită pentru activarea parlamentului, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol analitic pentru Agenţia IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Dodon investighează termenul legal pentru dizolvarea Parlamentului în iunie şi ulterioara organizare a anticipatelor, reaminteşte politologul. El mai sugerează că, potrivit legislaţiei electorale, scrutinul ar putea avea loc în toamna lui 2019.

Dionis Cenuşa compară situaţia din Moldova cu cea din Georgia. Dacă partidul lui Ivanishvili va fi dezertat masiv, atunci alegerile anticipate până la cele ordinare planificate pentru 2020 ar putea deveni o idee atractivă, mai ales pentru că permite folosirea votului mixt, valabil până în 2024.

Preşedintele Zelensky planifică să transfere succesul scrutinului prezidenţial asupra formaţiunii sale „Slujitorul Poporului”, accentuează Dionis Cenuşa, folosind anticipatele agreate pentru 21 iulie. Un parlament prietenos i-ar permite să adopte măsurile populiste, promise cetăţenilor în campania electorală, reiterează politologul.

La fel, anticipatele sunt inevitabile în Moldova, unde imposibilitatea formării coaliţiei poate duce la încetarea mandatului Parlamentului ales pe 24 februarie 2019.

Alegerile anticipate riscă să aibă un caracter destructiv, deoarece păstrarea votului mixt va menţine practic aceleaşi rezultate pentru principalele trei forţe politice: PSRM – 35 mandate, PDM – 30, iar ACUM (PAS şi Platforma DA) – 26, reaminteşte politologul.

Din acest punct de vedere, criza politică existentă nu va fi soluţionată, ci doar amânată şi respectiv perpetuată. Împreună cu aceasta va fi întârziată posibilitatea de a restabili finanţarea externă, iar destabilizarea politică a ţării este descurajatoare pentru investiţii şi stimulatoare pentru migraţia cetăţenilor, argumentează Dionis Cenuşa.

Pentru Georgia alegerile anticipate pot servi doar ca încercare de a restabili contractul social cu cetăţenii, care tot mai des protestează pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă, scrie politologul.

Sondajele georgiene arată o susţinere de doar 21% pentru Visul Georgian şi 15% pentru Mişcarea Naţională Unită (MNU). De asemenea, din lista de 37 de politicieni, oligarhul Ivanishvili este perceput cel mai negativ - 39%, subliniază politologul. El concluzionează că anticipatele nu sunt o soluţie salvatoare, dar i-ar permite lui Ivanishvili să reteze avântul opoziţiei.

Alegerile anticipate pot fi utilizate pentru a recroi un sistem politic, dacă votul proporţional este restabilit pentru a contrabalansa pârghiile de influenţă ale grupurilor oligarhice din Ucraina, Moldova şi Georgia, conchide politologul.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările