Dionis Cenuşă: Afilierea proeuropeană a sistemului oligarhic din Moldova îi asigură supravieţuire politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile actuale, nicio reformă serioasă nu va avea sorţ de izbândă dacă nu corespunde calculelor strategice ale grupărilor oligarhice, scrie analistul politic Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Orice mişcare greşită, opinează Dionis Cenuşa, poate provoca prăbuşirea sistemelor oligarhice din Moldova, Ucraina şi Georgia, care se menţin în mod artificial, în pofida unei legitimităţi publice periculos de nesemnificativă.

În timp ce ţările date parcurg un proces anevoios de integrare europeană, grupările oligarhice încearcă să-şi ajusteze treptat comportamentul, conform regulilor promovate de UE, dar nu în detrimentul propriilor interese, explică politologul.

El este convins că, din acest motiv, dar şi din cauza resurselor limitate, în cazul Moldovei, oligarhii daţi au viziuni pro-europene şi se opun revenirii forţelor proruse.

Dionis Cenuşa enumeră mai multe raţionamente care dictează o atitudine loială faţă de UE în rândul oligarhilor din Moldova, dar şi din Ucraina şi Georgia.

În primul rând, punctează politologul, este vorba despre faptul că bunurile oligarhilor sunt localizate în Occident, iar cea mai sigură metodă de a le putea accesa este de a dezvolta relaţii pozitive cu UE.

Altă motivaţie a oligarhilor ţine de atractivitatea fondurilor europene, de pe seama cărora deja au beneficiat interese obscure din Ungaria, România, Bulgaria etc. Fără un dialog funcţional cu Bruxelles-ul, nicio asistenţă şi, respectiv, eventuale surse de beneficii nu vor trece frontierele europene, scrie Dionis Cenuşa.

Nu în ultimul rând, el subliniază faptul că, afilierea europeană a oligarhilor le prelungeşte viaţa politică şi le sporeşte şansele electorale.

Expertul politic este convins că integrarea europeană şi reformele conexe pot juca un rol important în deoligarhizarea ţărilor, dar fără succes dacă sistemul de „control şi echilibru” nu este restabilit şi pornit să funcţioneze.

Este mică probabilitatea că oligarhii daţi vor renunţa la interferenţele în politic, deoarece aceasta le asigura imunitate şi, respectiv, impunitate. Astfel, partenerii externi, pe de o parte, dar şi actorii non-statali pro-democraţie, pe de altă parte, vor avea o misiune complicată de a dezrădăcina gradual sistemele oligarhice care subminează grav instituţiile democratice, concluzionează Dionis Cenuşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite