Dinu Plîngău, despre intenţia autorităţilor de a comasa universităţile: O poziţie fatalistă este inacceptabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Plingău, liderul Platformei DA, ex-deputat.
Dinu Plingău, liderul Platformei DA, ex-deputat.

Reprezentanţii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr susţin că a reduce reforma universităţilor aproape în exclusivitate la optimizări şi absorbţii reprezintă o abordare simplistă şi lipsită de viziune. Potrivit lor, argumentul principal invocat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării se rezumă la faptul că sunt prea puţini studenţi şi prea multe universităţi, transmite IPN.

Însă, Ministerul doar constată această problemă, dar nu vine cu vreo strategie de creştere a numărului acestora.

„În viziunea Platformei DA, această poziţie fatalistă este inacceptabilă. Or, Ministerul ar trebui să trateze reforma nu doar prin adaptarea sistemului la noua realitate demografică, ci prin eliminarea cauzelor, care au dus la această realitate dramatică. Dacă facem un exerciţiu de sinceritate, atunci vom recunoaşte cauza fundamentală, care constă în faptul că declinul numărului studenţilor este legat, în primul rând, de calitatea slabă a învăţământului superior. Iar politicile şi reformele ar trebui să ţintească elaborarea unor mecanisme viabile care să asigure a calităţii”, a declarat preşedintele formaţiunii, Dinu Plîngău, într-o conferinţă de presă.

Dinu Plîngău susţine că modalitatea propusă pentru optimizarea sistemului universitar generează unele riscuri, care nu vor putea fi gestionate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Astfel, odată cu reorganizarea prin fuziune (absorbţie) a unor instituţii din domeniile educaţiei, cercetării şi inovării, drepturile şi obligaţiile persoanelor juridice absorbite trec integral la persoana juridică, care este ”beneficiara” reorganizării. Ca rezultat, toate deciziile legate de personal, strategia de dezvoltare, vor fi la discreţia absolută a instituţiilor care au absorbit.

„În ceea ce priveşte subiectul patrimoniului instituţiilor absorbite, riscurile sunt evidente, existând şi o experienţă negativă în anii de după Independenţă. Privatizări dubioase ale căminelor şi construcţia în locul lor a blocurilor de locuit, înstrăinarea spaţiilor de studii, înstrăinarea terenurilor de către grupuri de interese etc. În multe cazuri, aceste abuzuri erau comise cu complicitatea managerilor instituţiilor de învăţământ. Luând în calcul această experienţă, comisiile de reorganizare şi de transmitere a bunurilor ar trebui să aibă un rol foarte important. Pentru a evita orice abuzuri, este necesar ca Ministerul să elaboreze şi să aplice strategii de eficientizare a valorificării infrastructurii şi să-şi asume pe deplin responsabilitatea pentru acest proces”, afirmă liderul Platformei DA.

În viziunea formaţiunii, o reformă trebuie să fie consistentă şi vizionară, să ţintească rezolvarea cauzelor, nu doar adaptarea la consecinţe demografice. „De asemenea, o reformă veritabilă nu trebuie să afecteze anumite domenii – agricultură, sport – şi să favorizeze altele, ci să armonizeze interesele diferitor sectoare. O veritabilă reformă trebuie să pună accent pe creşterea calităţii studiilor, investiţii în cadrele didactice, consolidarea marketingului educaţional şi internaţionalizarea sistemului de învăţământ superior, şi nu în ultimul rând eliminarea corupţiei din sistem”, a mai spus Dinu Plîngău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite