Dilema politicienilor de la Chişinău: Ştefan cel Mare, român sau moldovean? VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcarea a 513 ani de la trecerea în eternitate a domnitorului Ştefan cel Mare a devenit motiv de dispută între politicienii de la Chişinău. În timp ce Igor Dodon şi socialiştii susţin că Ştefan cel Mare a fost moldovean şi a luptat pentru identitatea moldovenească, Mihai Ghimpu şi liberalii afirmă că domnitorul a fost cel mai mare român.

„A fost un domnitor care a ştiut să ţină la statul său. A luptat pentru statalitatea şi identitatea noastră moldovenească. În legătură cu aceasta, am luat decizia şi astăzi am semnat un decret pentru a declara anului 2018 „anul Ştefan cel Mare şi Sfânt, domnitor al Moldovei”, a declarat Igor Dodon duminică, 2 iulie, după depunerea de flori de la Monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău.                                                                                         

Igor Dodon presedinte.md

Preşedintele a adăugat că anul 2018 „va fi un an în care sentimentele patriotice, iubirea de ţară, identitatea noastră moldovenească, Istoria Moldovei, va începe să fie promovată la maxim”.

De partea cealaltă, liberalii sunt convinşi că Ştefan cel Mare este român.

Mihai Ghimpu si Valeriu Munteanu pl.md

„A luptat cu sabia în mână, Ştefan cel Mare, cel mai mare român din toate timpurile. Astăzi, din păcate, suntem departe de o ţară românească aşa cum o visa Ştefan cel Mare, aşa cum au visat-o întotdeauna marii conducători ai ţărilor româneşti. Datoria noastră este să îndeplinim acel vis al înaintaşilor noştri şi să aducem Basarabia înapoi, într-o Românie Mare, puternică şi unită”, a menţionat vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu. 

Pentru a demonstra că are dreptate, Mihai Ghimpu a făcut referire la o scrisoare trimisă de către Ştefan cel Mare împâratului Poloniei.

„Ştefan cel Mare scrie: legile româneşti, nu legile moldoveneşti. Deci, conştienţi erau şi Ştefan şi ceilalţi de până la noi că am fost şi suntem români şi vorbim limba română”, a subliniat liderul PL.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite