Diaspora poate răsturna alegerile din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Ciurea, expert politic la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale(IDIS) Viitorul, a precizat pentru Adevărul Moldova că partidele pro-europene ar trebui să se simtă ameninţate de realitatea din Republica Moldova, care nu le este favorabilă, mai mult decât de sondajele de opinie, deoarece realitatea este mai dură decât o arată sondajele.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice (BOP) pentru luna noiembrie, şase partide au şanse să acceadă în Parlament după alegerile din 30 noiembrie. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar intra Partidul Comuniştilor cu 14%, Partidul Liberal-Democrat cu 14%, Partidul Democrat cu 12%, Partidul politic „Patria” cu 8%, Partidul Liberal cu 7% şi Partidul Socialiştilor cu 7% din voturi. 17% sunt indecişi, iar 10% din intervievaţi nu au avut un răspuns.

Rolul diasporei creşte

Expertul a subliniat că procentele partidelor pro-europene ar putea creşte dacă participarea la vot în diaspora va fi de 4% sau chiar mai mare. “Nu stiu dacă cetăţenii din diapora vor putea să depăsească acest procent de participare, dar chiar şi 4% este important. Important de specificat este faptul că barometrul nu include şi dispora, iar diaspora poate mări scorul partidelor pro-europene. În contextul actual, atât în Republica Moldova cât şi în România, rolul diasporei este în creştere” a mai adăugat expertul. Acesta a menţionat că ,din perspectiva condiţiilor sociologice specifice Republicii Moldova, este foarte greu sa realizezi sondaje exacte, cât mai aproape de realitate, deoarece există o fluiditate mare a populaţiei şi esantionarea se dovedeste a fi extrem de dificilă.

Căderea comuniştilor este bruscă

Institutul pentru Politici Publice(IPP) a transformat procentajul obţinut de partide în mandate. Astfel, PCRM ar putea avea 30 de deputaţi în parlament, PLDM între 23 şi 24, PDM ar avea 14-15 mandate, Partidul „Patria” ar avea 13-14 mandate, PL şi PSRM ar obţine câte 10 sau 11 locuri în Parlament. Ciurea a precizat că PRCM nu acceptă aceste cifre. ”Aşa cum au spus şi autorii sondajului sau comentatorii politici, actorii politici de pe partea stângă rup din nucleul dur al comuniştilor. Cei fideli devotaţi PCRM, nu mai doresc să susţină această formaţiune politică în contextul în care PCRM devine tot mai pro-european. Căderea PCRM pare sa fie mult prea bruscă şi cumva acest lucru este reflectat şi de autorii sondajului care ulterior la calculul matematic au acordat mai multe mandate parlamentare comuniştilor decât democrat liberalilor, desi în sondaj ei se află la egalitate”. În opinia sa, autorii sondajului au facut o corecţie nestiinţifică prin faptul că au acordat mai multe mandate comuniştilor, astfel există anumite îndoieli cu privire la corectitudinea acestor cifre, dar datele prezentate nu derivă dintr-o intenţia rea a autorilor sondajului.

Usatîi, intriga acestor alegeri

Totul depinde de câte mandate va obţine partidul Patria. “Renato Usatîi este marea supriză, marea intrigă a acestor alegeri. Discuţia este dacă acesta va lua mai mult de 10% sau mai puţin. Sondajele arată mai putin de 10%, dar s-ar putea în ziua alegerilor să constatăm contrariul” a precizat expertul. În opinia sa, rezultatul său electoral va fi mai mare decât cel indicat de sondaje deorece nu toţi cetăţeniii din Republica Moldova recunosc că vor vota cu Renato Usatîi atunci când sunt întrebaţi. Expertul a subliniat că Usatîi este un politician nou, de tip antisistem şi din această cauză există o reţinere a electoratului faţă de el.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite