Diacov crede că PDM putea evita eşecul, dacă Plahotniuc îşi alegea alţi consilieri: Nu trebuia să-l asculte pe Serghei Iaralov, dar pe cei care se pricep în politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, spune că greşelile pe care le-a comis formaţiunea sa ar fi putut evitate, dacă fostul lider democrat Vlad Plahotniuc nu ar fi ascultat de sfaturile consilierilor săi pe subiecte politice, printre care Serghei Iaralov, un om de afaceri controversat, foarte apropiat de Vlad Plahotniuc.

„Eu aveam cu el de multe ori polemici pe subiectul privind faptul că erau oameni pe care el nu trebuia să-i asculte sau să-i angajeze în funcţii de consilieri pe probleme politice, cum ar fi Serghei Iaralov. Pe subiecte politice trebuia de consultat cu persoane care se pricep în politică şi poate am fi evitat anumite greşeli”, a declarat Dumitru Diacov la emisiunea „Glavnoe” de la TVC21.

Totuşi, Diacov a avut şi cuvinte de laude la adresa lui Plahotniuc: „El a venit în partid într-o perioadă deloc uşoară. A lucrat activ. În general, el este un manager eficient şi activ”.

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară, Alexandru Slusari, a anunţat miercuri, 31 iulie, că a intrat în posesia unor documente care demonstrează că omul de afaceri Serghei Iaralov, un personaj controversat, persoană de încredere al lui Vlad Plahotniuc, a deţinut funcţia de consilier al Ministerului Economiei, în perioada iunie 2013 - decembrie 2013. Informaţia respectivă nu a fost cunoscută opiniei publice până acum. Relevanţa acestei informaţii constă în faptul că Serghei Iaralov ar fi deţinut funcţia în cauză într-o perioadă crucială pentru frauda bancară.

De precizat că şi omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare pentru spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari ce ar fi condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei, a declarat că Serghei Iaralov, alături de Ilan Şor, sunt autorii schemei furtului miliardului de euro din sistemul bancar moldovenesc. 

La fel, în 2015, la câteva clipe de a fi reţinut, ex-premierul Vlad Filat, de la tribuna Parlamentului, a afirmat că Serghei Iaralov este cel care a participat la toate discuţiile şi târgurile de la Banca de Economii. La fel, anterior, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA, Mihail Gofman, l-a acuzat pe Serghei Iaralov că ar fi arhitectul fraudei bancare.

Serghei Iaralov a participat şi la toate negocierile de formare a alianţelor de guvernare din 2014. Curios este şi faptul că acesta a fost prezent şi la negocierile dintre Vlad Plahotniuc cu Igor Dodon privind formarea unei alianţe între PDM şi PSRM, după alegerile din 24 februarie, deşi nu deţine funcţii de conducere în PDM şi niciodată nu apare în faţa presei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite