Dezbatere: Iniţiativa PLDM de a schimba denumirea limbii în Constituţie este o manevră politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa Partidului Liberal Democrat de a modifica denumirea limbii în Constituţie din „moldovenească” în „română” constituie o manevră politic. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova, transmite IPN.

Juristul Serghei Mişin susţine că PLDM înţelege că nu va intra în următorul Parlament şi a făcut un pas populist atrăgând electoratul unionist. „Noi suntem în statul Republica Moldova şi limba noastră este „limba moldovenească” din simplul motiv că „limba română” a devenit cunoscută atunci când a fost elaborată Constituţia României, în anul 1866”, susţine Serghei Mişin.

Jurnalistul Alexandru Stahurschii consideră că discuţiile la tema limbii au fost iniţiate tocmai pentru a distrage atenţia asupra altor probleme care erau abordate de societate. În opinia jurnalistului, tema limbii nu are importanţă atât de mare ca nivelul de trai sau starea economiei. „Aceasta este o nouă mişcare politică. Această problemă va trebui soluţionată odată, dar nu ştiu pe ce cale”, spune Alexandru Stahurschii.

Sergiu Ostaf, director al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) consideră că acţiunea liberal-democraţilor constituie un pas politic care ar putea să genereze percepţie pozitivă a unei anumite părţi a populaţiei care consideră că vorbesc limba română. „Eu cred că acesta este dreptul lor”, a spus Sergiu Ostaf.

Joi, 12 octombrie, fracţiunea Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunţat în plenul Parlamentului că are susţinerea deputaţilor pentru proiectul de modificare a articolului 13 din Constituţie. Până a-l supune votului, PLDM va trimite proiectul, prin care se propune înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, spre avizare Curţii Constituţionale. Proiectul a fost semnat de către deputaţii din fracţiunea PLDM, deputaţi din Partidul Liberal, Grupul Popular European, Partidul Democrat şi neafiliaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite