DEZBATERE ELECTORALĂ (8) Mai trebuie păstrate SEL-urile din municipiul Chişinău?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Despre lichidarea SEL-urilor din Chişinău se discută de mult timp FOTO Alexandru Tarlev
Despre lichidarea SEL-urilor din Chişinău se discută de mult timp FOTO Alexandru Tarlev

SEL-urile sau întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ sunt structuri învechite, care trebuiesc înlocuite cu asociaţii ale proprietarilor de locuinţe private. Candidaţii la funcţia de primar al municipiului Chişinău ne explică modul în care se poate face acest lucru şi avantajele schimbării.

Dorin Chirtoacă (PL): Este nevoie de implicarea locatarilor

În ceea ce priveşte SEL-urile, evident, ar fi bine să facem o reorganizare generală pe municipiul Chişinău. Dar pentru aceasta avem nevoie de contribuţia locatarilor, nu bănească, dar ca implicare, formând asociaţii de proprietari la nivelul fiecărui curs de bloc sau chiar la nivelul fiecărui bloc locativ. Pentru că apartamentele sunt private şi administraţia trebuie să fie privată. SEL-urile şi celelalte întreprinderi ar putea deveni întreprinderi de prestare a serviciilor. Unii se specializează în lăcătuşărie, alţii - în geamuri, în acoperişuri. Şi fiecare asociaţie de proprietari contactează echipa de muncitori pentru efectuarea lucrărilor de care are nevoie. În rest, locatarii, prin adunarea generală, trebuie să-şi aleagă un preşedinte de bloc care trebuie să gospodărească clădirea, iar Primăria vine şi cu sprijin faţă de locatari. În sensul acesta, noi avem un program pentru următorii 20 de ani de termoizolare a blocurilor, ceea ce va da un nou termen de viaţă tuturor clădirilor din Chişinău. Avem nevoie de o contribuţie de 10% din partea locatarilor, restul banilor vin din finanţări europene - credit BEI, BERD, grant de la Comisia Europeană. În felul acesta, reducem factura la căldură în jumătate. Conform standardelor europene, se schimbă geamurile, se izolează acoperişul, subsolul, se schimbă reţelele, se face reparaţie în scară, se modernizează ascensorul, se face o reparaţie capitală a blocului locativ, astfel încât să nu aibă niciun fel de probleme în următorii 50 de ani. Cererea de finanţare a proiectului este depusă, iar inginerul vine în luna iunie. Cred că în a doua jumătate a anului vom trece la procedura de semnare, în aşa fel încât să primim o finanţare de 20 de milioane de euro pentru anul următor şi să începem reabilitarea clădirilor publice şi rezidenţiale. În cazul în care locatarii sunt de acord să participe, noi vom cere să formeze asociaţia de proprietari, să se dezică de SEL şi să se gospodărească de unii singuri. Din câte am văzut, locatarii chiar sunt deschişi şi disponibili să se implice.

Vasili Chirtoca (PCRM): Oamenii trebuie să fie organizaţi de Primărie

SEL-urile trebuie să existe, dar ele au nevoie de reorganizare şi numărul lor trebuie să crească. Ele trebuie să facă parte din subdiviziuni municipale care să se ocupe şi de curăţenia drumurilor pe timp de vară şi iarnă, şi de tunsul ierbii. Aceste subdiviziuni vor avea tot ce trebuie pentru sădit iarbă, flori, capaci, tot ce trebuie pentru a amenaja teritoriul. Aceste subdiviziuni vor avea şi lucrători sociali şi o parte dintre aceste subdiviziuni vor fi formate pe baza SEL-urilor, dar cu funcţii mult mai lărgite. În aceste subdiviziuni ar trebui să lucreze cei care locuiesc în cartierele respective. Pensionarii din armată şi din poliţie au puţin peste 50 de ani şi pot lucra cu plăcere pentru o sumă de câteva mii de lei în aceste subdiviziuni. Când oamenii vor vedea că Primăria se ocupă cu lucrul acesta ei vor sări în ajutor. Oamenii trebuie să fie organizaţi şi trebuie să fie organizaţi de Primărie.

Oazu Nantoi (PPEM): Unele proiecte nu pot să aibă loc dacă asociaţia de locatari nu este instituită

Noi cu colegii, în special cu cei care au experienţă bogată în administraţia publică locală, am discutat problemele oraşului. În acest caz, trebuie să fie dus până la capăt procesul creării asociaţiilor de locatari. Deoarece unele proiecte nu pot să aibă loc dacă această asociaţie nu este instituită. Trebuie să fie o politică foarte clară – «Stimaţi locuitori ai oraşului, constituiţi-vă în asociaţii şi atunci vom vorbi despre proiecte care o să vă uşureze viaţa».

Al doilea moment - noi vrem să recurgem la parteneriat public-privat. Unele probleme nu pot fi soluţionate doar de buget, dar businessul local trebuie să aibă posibilitatea să investească, să creeze locuri de muncă, să înflorească calitatea serviciilor pe care le oferă. Prin urmare, vom analiza şi situaţia cu SEL-urile. Dar important este ca să existe concurenţă în urma căreia să câştige locuitorul.

Monica Babuc (PD): Lichidarea SEL-urilor este doar o chestiune de timp

SEL-urile sunt nişte structuri învechite, gândite pentru perioada sovietică, care în prezent se dovedesc costisitoare şi ineficiente în raport cu problemele pe care le are fondul locativ al oraşului. Mai mult, aceste structuri nu mai corespund realităţilor, în condiţiile în care mai bine de 90% din spaţiul locativ este constituit din proprietăţi private. De altfel, practica arată că în prezent proprietarii de apartamente nu mai apelează la serviciile SEL-urilor, ci preferă să rezolve problemele care apar în baza contractelor directe cu diverşi prestatori de servicii.

În aceste condiţii, lichidarea SEL-urilor este doar o chestiune de timp. Însă este nevoie de reglementări clare, care să stabilească termenele şi cerinţele pentru înfiinţarea noilor structuri şi lichidarea SEL-urilor.

Serafim Urechean (PLDM): În această formulă SEL-urile nu mai trebuiesc păstrate

În total, există 62 de astfel de unităţi. În această formulă ele nu mai trebuiesc păstrate, deoarece nu-şi mai îndeplinesc funcţiile. Serviciile trebuie apropiate de oameni. Oamenii trebuie să formeze aceste întreprinderi de gestionare a blocurilor locative într-un grup de case, într-un cartier. Cetăţenii trebuie să-şi aleagă această conducere, nu să fie numită de către Primărie. Ele trebuie să aibă o dirijare dublă: politicile să fie dirijate de Primărie, iar oamenii să-şi aleagă conducerea, care să fie responsabilă atât în faţa autorităţii locale, cât şi a cetăţenilor.

Oleg Brega (PDA): Oamenii trebuie lăsaţi să se asocieze şi să-şi apere interesele singuri

Dacă vă referiţi la întreprinderile astea municipale de gestionare a fondului locativ, nu cred că Primăria trebuie să se ocupe de gestionarea fondului locativ, mai degrabă cetăţenii înşişi trebuie să se asocieze şi, deci, cum s-a privatizat totul în ţara asta, este necesară descentralizarea. Deci, întreprinderile municipale trebuiesc lichidate şi oamenii trebuie lăsaţi să se asocieze şi să-şi apere interesele singuri. Acestea toate sunt venite din Uniunea Sovietică şi ideea lor este greu de înţeles - cum poate Primăria să aibă grijă de casa mea, de casa noastră comună, dacă e vorba de blocuri.

Ilian Caşu (PN): Propun o conlucrare mai activă a Primăriei cu locatarii şi cu gestionarii blocurilor

Am o abordare critică. Din punctul meu de vedere, în aceste structuri lipseşte elementul democraţiei. Sunt foarte puţine pârghii din partea locatarilor de a influenţa managementul sau cei care gestionează. Eu nu sunt pentru lichidare. Poate sunt şi alte forme juridice. Din experienţa personală, propun o conlucrare mai activă a Primăriei atât cu locatarii, cât şi cu cei care gestionează pentru a-i responsabiliza. În baza legii, ştiu că sunt pârghii unde locatarii îi pot influenţa pe cei care gestionează aceste ascociaţii.

Eu am trăit în Statele Unite şi acolo este foarte dezvoltat conceptul de „collective action” - acţiune comună. Dacă becul din bloc nu este schimbat, se adună 4-5 oameni, se anunţă cei care gestionează. Aceia aterizează ca titirezul pentru că se tem, în primul rând, de judecată.

Când am revenit permanent în Republica Moldova, am încercat să mobilizez lumea. Eram hiperacitv. Lumea lasă pe umerii tăi. „Hai, Ilian, vezi tu, hai că poţi, noi avem încredere”. Nu există cultură.

Suntem foarte atomizaţi, nu prea ne pasă nouă, moldovenilor, de interesul public. Dacă ne-am mobiliza, vom trăi şi timpurile când se reformează justiţia.

DEZBATERE ELECTORALĂ (1) De ce vreţi să fiţi primar? Cum răspund candidaţii la Primăria Chişinăului

DEZBATERE ELECTORALĂ (2) Soluţia pentru traficul dificil din Chişinău: ridicarea maşinilor parcate ilegal

DEZBATERE ELECTORALĂ (3) Candidaţii la Primăria Chişinăului răspund ce facem cu microbuzele

DEZBATERE ELECTORALĂ (4) Ce trebuie să facă un primar pentru a opri construcţiile ilegale?

DEZBATERE ELECTORALĂ (5) Standarde europene în gestionarea deşeurilor, în următorii 4-5 ani

DEZBATERE ELECTORALĂ (6) Comerţul stradal din Chişinău, o practică medievală

DEZBATERE ELECTORALĂ (7) Compensaţiile pentru căldură în Chişinău nu afectează bugetul capitalei

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite