Dezbatere: A câştigat Andrei Năstase Primăria Chişinău cu sprijinul PDM?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opinii împărţite în dezbaterile privind alegerea liderului Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în funcţia de primar general al municipiului Chişinău. În timp ce unii cred că victoria lui nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Partidului Democrat, alţii spun că votanţii au ales candidatul care este mai mult în opoziţie faţă de PDM, transmite IPN.

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea este de părere că Andrei Năstase nu ar fi avut nici cele mai mici şanse să câştige alegerile, fără susţinerea Partidului Democrat. În opinia lui, primarul ales va continua aceeaşi politică pe care a promovat-o predecesorul său Dorin Chirtoacă. „El nu va merge deschis împotriva alianţei cu Partidul Democrat, iar în noiembrie 2018 va face alianţă cu PDM”, a declarat parlamentarul în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Istoricul Vladimir Ianiev consideră că electoratul nu şi-a conştientizat rolul decisiv în procesul electoral, dar s-a perceput ca membru al uneia dintre părţi. Alegătorii au votat după principiul „al nostru”, „al vostru” şi s-a detaşat de problemele despre care s-a discutat în campanie. „Asta este problema noastră cea mare şi acest lucru este legat de candidaţi, inclusiv, pentru că pe alocuri s-a încercat şi s-a reuşit sau nu să se detaşeze de problemele geopolitice şi să coboare la nivelul problemelor locale”, a declarat istoricul.

Directorul Institutului de Iniţiative Strategice, Andrei Popov, consideră că în turul doi al alegerilor noi din municipiul Chişinău electoratul nu şi-a pus atât de mult întrebarea cine este mai pregătit pentru funcţia de primar, dar cine este mai tare în opoziţie faţă de actualul sistem în frunte cu Partidul Democrat. „Şi eu cred că la această întrebare majoritatea au răspuns că cel mai neconvenabil este Andrei Năstase şi acesta a fost, în mare parte, motivul alegerii lor”, spune Andrei Popov.

La 3 iunie, Andrei Năstase a câştigat cursa electorală pentru municipiu cu 52,57% din sufragii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite