Destructurarea PLDM, singura şansă de supravieţuire politică a lui Iurie Leancă (II)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă, alături de Victor Ponta
Iurie Leancă, alături de Victor Ponta

Deşi preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a părut indiferent la recentele plecări din formaţiunea sa către proiectul politic al lui Iurie Leancă, a pus în practică o strategie greşită de PR politic prin obstrucţionarea într-o primă fază a oamenilor din echipa fostului premier moldovean în construcţia Partidului Popular European din Moldova (PPEM).

Efectul acţiunilor puse în scenă de Vlad Filat au dus la evitarea unor dezertări în masă din cadrul PLDM dar nici  nu au blocat apariţia partidului lui Leancă care s-a confruntat cu problemă de imagine, la Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) întrucât denumirile de Partidul Popular European, Partidul Liberal Democrat, Partidul Social Liberal fuseseră deja înnregistrate de oamenii din jurul liderului PLDM. “PLDM, un partid tot mai departe de democraţie şi Europa! Foştii colegi din PLDM au înregistrat la Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală, o instituţie care se subordonează politic PLDM, numele Partidul Popular European. Au făcut asta ca să ne blocheze,ca să nu putem utiliza acest nume. Este o dovadă de laşitate din partea celor care au făcut asta - ei îşi imaginează că prin campanii mediatice murdare şi utilizarea în mod abuziv a insituţiilor publice vor reuşi să oprească proiectul nostru politic. În realitate, prin astfel de gesturi, PLDM demonstrează că nu mai are nimic cu politica europeană şi democratică, iar alianţa cu PCRM nu a fost întamplătoare - au împrumutat inclusiv metodele utilizate de acest partid în trecut”, a arătat fostul premier moldovean, într-o postare pe pagina personală de facebook. În fapt, acestă  hărţuire din partea liderilor PLDM i-au adus puncte de imagine lui Iurie Leancă întrucât nu a ieşit din prime time-ul ştirilor din mass-media de la Chişinău  în contextul alegerilor cruciale pentru funcţia de başkan al Găgăuziei.  

Partid nou, dar oamenii….?!

După ce depăşit momentul înnregistrării denumirii noii sale formaţiuni, Iurie Leancă şi-a propus să fie popular şi european de centru-dreapta într-o Moldovă anchilozată de o guvernare inexistentă a lui Chiril Gaburici, în plin scandal de corupţie al BEM şi al concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, lipsindu-I doctrina politică şi oamenii noi. Analizând contextul geopolitic şi economic cu care se confruntă Republica Moldova, lui Iurie Leancă îi va fi greu să “urnească lucrurile” doar mizând pe cartea UE şi pe valorile promovate de popularii europeni întrucât nu deţine pârghiile puterii şi în momentul de faţă îi lipsesc lideri carismatici care să propună soluţii concrete la derapajele guvernului condus de Chiril Gaburici. „Partenerii noştri europeni au fost minţiţi. S-a abuzat de încrederea lor. Partidul pe care începem să-l construim astăzi va fi unul european nu doar în denumire ci în primul rând în modul în care va activa pe scena politică”, a declarat  Iurie leancă la lansarea formaţiunii sale, Partidul Popular European din Moldova (PPEM). Oameni precum expertul în relaţii internaţionale Oazu Nantoi, foştii vicepriminiştri liberali democraţi Valeriu Chiveri şi Iulian Groza alături de istoricul şi sportivul Octavian Ţâcu sunt un real câştig pentru echipa din jurul fostului premier moldovean dar sunt insuficienţi pentru o bătălie politică pe termen scurt, şi aici mă refer la alegerile locale de anul viitor dacă va juca numai pe cartea integrării europene iar Chiril Gaburici va încetini apropierea de Bruxelles. Pe de altă parte, Iurie Leancă va greşi din start dacă va aştepta căderea cabinetului condus de Gaburici sau un nou val de nemulţumiţi din PLDM care pentru moment nu s-au desprins de la butoanele puterii, întrucât din declaraţiile sale acordate jurnaliştilor de la Chişinău se observă că nu are o strategie clară de atragere spre PPEM a unor noi membri. “Cred că partidul nostru nu va avea doar doi deputaţi. Există destule premise să se extindă numărul deputaţilor din formaţiunea noastră. Viaţa guvernului minoritar va fi foarte scurtă. Prognozele arată că va activa două-trei luni. Alianţa PLDM-PDM nu va rezista presiunilor economice şi politice”, a afirmat Iurie Leancă. O altă problemă pentru viitorul politic al fostului premier moldovean este situaţia de la BEM şi de la Aeroportul Internaţional Chişinău unde coaliţia de guvernare PLDM-PDM-PCRM încearcă din răsputeri să muşamalizeze raportul de anchetă iar străin de cauză nu este nici Iurie Leancă. „În ceea ce priveşte unele formule din raport sunt devieri de la ceea ce am făcut pentru a găsi soluţii în funcţie de instrumentele pe care le-am avut la dispoziţie, iar instrumentele noastre sunt foarte restrânse. Instrumentele de supraveghere sunt la BNM. Platforma comisiei de stabilitate financiare nu are nici un instrument concret pentru a interveni şi soluţiona situaţia” a adăugat fostul premier moldovean.

Ponta nu şi-a uitat susţinătorul fidel de la Chişinău

Deşi se confruntă cu numeroase probleme de integritate în rândurile membrilor cabinetului său de la Bucureşti, premierul Victor Ponta nu a ratat ocazia de a-şi face PR politic şi a punctat la capitolul imagine printr-un mesaj de felicitare adresat susţinătorului său fidel din campanie, Iurie Leancă pentru noul său proiect politic: “Iurie Leancă — omul politic care m-a convins de onestitatea şi de convingerile sale pro-europene! Îi urez succes!”. Nu ştiu în ce măsură mesajul adresat de Victor Ponta îl ajută în plan intern  pe Leancă pentru că premierul român nu se bucură de o popularitate ridicată în rândurile moldovenilor care să fie valorificată atât electoral cât şi ca imagine precum fostul preşedinte Traian Băsescu. Fără nişte obiective clare asumate, proiectul lui Iurie Leancă ar putea avea soarta Partidului Liberal Reformator (PLR) condus de poetul Ion Hădârcă care în alegerile din toamna trecută nu a reuşit să intre în Parlamentul de la Chişinău deşi a avut doi miniştri cu rezultate în Cabinetul Leancă: Ana Guţu şi Vitalie Marinuţă. Şi totuşi pentru Leancă greul de acum va începe întrucât coaliţia PLDM-PDM-PCRM a încetinit drumul european al Republicii Moldova!!!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite