Destructurarea PLDM, singura şansă de supravieţuire politică a lui Iurie Leancă (I)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă şi Vlad Filat  FOTO A Tarlev
Iurie Leancă şi Vlad Filat  FOTO A Tarlev

În urmă cu aproximativ o lună de zile, scena politică de la Chişinău marca demisia din PLDM a fostului premier Iurie Leancă sub pretextul coaliţiei perverse dintre PLDM, PDM şi PCRM şi implicit al căderii sale la votul pentru investitură din plenul moldav care a  ales să meargă pe mâna lui Chiril Gaburici.

Dincolo de motivaţia gestului său, Iurie Leancă pare decis să construiască o alternativă la PDLM şi implicit la fostul său şef de partid, Vlad Filat care încă conduce cu autoritate formaţiunea, aflată în pragul  unei destructurării interne. Pe această posibilă formulă a imploziei interne a PLDM-ului a mizat şi fostul premier moldovean când a decis să îşi lanseze pe facebook proiectul unui viitor partid de centru dreapta ataşat valorilor euro-atlantice şi implicit de marea familie a popularilor europeni.

În acest context, Iurie Leancă are o misiune dificilă  într-o perioadă de timp scurtă pentru a construi o formaţiune politică care să conteze în alegerile locale de anul viitor dacă nu va avea de partea sa primari, simpatizanţi şi personalităţi marcante care să îi atragă electorat şi de ce nu voturi importante în bătălia electorală din 2016. Deşi are are o imagine pozitivă în plan extern pentru că în guvernarea sa Republica Moldova a rezistat cu brio embargoului rusesc la produsele agricole moldoveneşti, a parafat tratatul de Asociere şi Liber Schimb cu UE, a pozat în susţinătorul fidel al premierului Victor Ponta în campania electorală pentru prezidenţialele de la Bucureşti din toamnă trecută, Leancă este dependent într-o  mare măsură de primarii şi de membrii din  teritoriu ai  PLDM-ului pentru a putea să îşi pună în practică cu succes iniţiativa construcţiei unui nou partid de centru-dreapta la Chişinău. “Foştilor colegi din PLDM eu nu trebuie să le fac propuneri, ei ştiu foarte bine în ce situaţie se află, văd cât de umilit este în continuare partidul, cum sunt ameninţaţi de către partenerii lor comunişti de alianţă şi puşi la punct, rămâne să decidă singuri dacă vor să meargă mai departe în acest compromis ruşinos. Proiectul nostru politic nu se bazează pe oameni din PLDM sau din alte partide, se bazează pe oameni care vor să respecte votul pe care cetăţenii l-au dat pe 30 noiembrie, un vot foarte clar pentru o alianţă pro europeană, un vot pentru reformarea justiţiei, pentru aflarea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat în sectorul bancar, în nici un caz nu a fost un vot dat pentru ca PLDM şi PD să facă o alianţă de interese cu PCRM şi sa-i aducă la putere”, a declarat recent într-un interviu acordat presei de la Chişinău ,fostul premier moldovean, Iurie Leancă.

Pe de altă parte, în PLDM nu există o alternativă internă solidă la preşedintele Vlad Filat care să propună un congres extraordinar prin care acesta să fie demis ca urmare a slăbirii imaginii partidului prin alianţa secretă cu PCRM, a susţinerii unui guvern minoritar condus de un personaj dubios şi controlat cu cheia de Voronin-Chiril Gaburici  precum şi a posibilei implicări ale sale, în afacerile de corupţie de la BEM şi Aeroportul Internaţional Chişinău.  Dacă am lua în calcul această ipoteză, pentru Leancă şi echipa din jurul său, şubrejirea PLDM-ului ar fi o şansă nesperată pentru a absoarbe nemulţumiţii din tabară lui Filat spre proiectul său. În fond, fără structurile şi oamenii din PLDM proiectul lui Leancă este născut pierii politice întrucât nu se poate construi peste noapte o formaţiune politică nouă fără primari şi oameni cu notorietate în teritoriu care să genereze voturi şi implicit să mobilizeze oamenii în lupta electorală chiar dacă ar avea o importantă susţinere financiară.

Din punct de vedere ideologic şi electoral, partidul lui Leancă va concura acelaşi segment pe care este plasat în acest moment PLDM, PL şi PDM  pentru că este greu să rupă electorat de la PSRM, PCRM sau alte formaţiuni mici cu vederi radical pro-ruse influenţate de personaje interlope conexate la robinetul financiar al Kremlinului. “Eu sunt sigur ca majoritatea înţeleg foarte bine în ce situaţie se află PLDM şi din ce cauză a ajuns în situaţia asta. Şi aici mă refer în special la colegii din teritoriu, cu care sunt în contact permanent. Mulţi însă încă mai speră la o reformare internă a partidului, însă aceasta nu va avea loc, pentru că la centru nu e dorită. În ceea ce-i priveşte pe foştii colegi din conducerea PLDM sau care activează acum în Parlament şi Guvern, nici nu m-am aşteptat să iasă cu declaraţii agresive la adresa mea, ar fi fost o surpriza neplăcută, mai ales că noi am avut relaţii bune, am făcut multe lucruri bune împreună”, a declarat Leancă într-un interviu acordat recent în presa de la Chişinău despre situaţia din PLDM.

Carpov şi Tănăse nu pot fi locomotive electorale pentru Leancă

 Întârzierea lansării noului partid de către Iurie Leancă demosntrează că “socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg” întrucât nu a reuşit să spargă PLDM+ul şi a reuşit să atragă câţiva lideri din tabara lui Filat fără prea mare relevanţă electorală.  Foştii miniştrii moldoveni Eugen Carpov şi Alexandru Tănăse au ales să părăsească PLDM+ul şi să se alăture proiectului lui Leancă nemulţumiţi de jocurile de culise pe care le face Vlad Filat alături de Vladimir Voronin, din spatele guvernului minoritar condus de Chiril Gaburici în timp ce surse citate de jurnaliştii moldoveni precizează că jumătate din organizaţiile PLDM+ului ar fi pregătite să treacă alături de fostul premier Leancă. La rândul său, preşedintele  PLDM  nu a părut deranjat de manevra tactică pusă în scenă de Leancă şi din tonul declaraţiilor sale ironice oferite jurnaliştilor moldoveni observăm că Vlad Filat nu crede în şansele de reuşită ale foştilor săi colegi de partid care au ales tabăra Leancă. „Eu îi doresc lui Iurie tot succesul de pe lume, sincer. Dânsul urmează să înţeleagă ce iînseamnă să construieşti un partid politic, cum să întreţii oamenii”, a declarat Filat.  În faţa ofensivei liderului PLDM, Leancă a pulsat pe tema corupţiei ca posibilă temă de PR pentru lansarea formaţiunii sale, în plin scandal de corupţie la BEM şi la Aeroportul Internaţional Chişinău: “Nu trebuie să ne fie ruşine că suntem incapabili să ne reformăm singuri. Şi în alte ţări, inclusiv în România, s-a ajuns ca înalţi demnitari să fie condamnaţi pentru corupţie doar datorită presiunilor externe. Nu este suficient de a fi schimbate persoanele de la conducere, este necesar de schimbat întreg sistemul, dar fără presiuni din exterior este imposibil. Cred că prin integrarea europeană vom reuşi aceasta”, a declarat fostul prim-ministru. (Va urma)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite