Deputatul Vasile Bolea, exclus din concursul pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Bolea IPN

Deputatul socialist Vasile Bolea a fost exclus din concursul pentru ocuparea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională a Republicii Moldova.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis marţi, 15 iunie, că Vasile Bolea nu a întrunit condiţiile necesare pentru a ocupa funcţia respectivă.

16 persoane şi-au depus dosarele la concursul pentru suplinirea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională, anunţat de Consiliul Superior al Magistraturii. Printre pretendenţi este şi deputatul Partidului Socialiştilor Vasile Bolea, preşedinte al Comisiei parlamentare juridică, numiri şi imunităţi, transmite IPN.

Şi-a depus dosarul la concurs şi actualul membru al CSM Ion Creţu, care este şi lector universitar la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. La fel, şi-a depus dosarul şi preşedintele Judecătoriei Chişinău, Radu Ţurcanu, dar şi magistratul Gheorghe Balan de la aceeaşi instanţă.

Printre pretendenţii la funcţia de judecător la Curtea Constituţională se numără Alexandru Arseni, conferenţiar universitar, USM, Oleg Potîrniche, specialist coordonator la Agenţia Servicii Publice, precum şi avocaţii Mihai Corj, Ion Păduraru, Angela Istrate, Procopie Zaharia şi notarul Victoria Iftodi.

Pe lista persoanelor care şi-au depus dosarele la CSM se numără Maria Strulea, şefa Direcţiei cercetare şi analiză la Curtea Constituţională; Teodor Cârnaţ, profesor universitar, Facultatea de Drept, USM; Andrei Negru, profesor la Facultatea de Drept, USM, Lilia Mărgineanu, decan la Facultatea de Drept, ULIM şi Vasile Sturza, despre care nu se precizează nimic.

Curtea Constituţională are şase judecători, numiţi pentru un mandat de şase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului. Mandatul unui judecător desemnat de CSM a rămas vacant ca urmare a decesului lui Eduard Ababei, care fusese desemnat în iulie 2019.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite