Deputatul democrat Valeriu Guma ar putea să facă închisoare pe teritoriul Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile moldoveneşti au transmis părţii române informaţii despre locul aflării deputatului democrat Valeriu Guma, dat în urmărire generală de către Interpol şi Poliţia Română, anunţă kommersant.md

Inspectoratul General al Poliţiei împreună cu Ministerul Justiţiei şi Procuratura Generală din Republica Moldova au transmis părţii române toate informaţia solicitată.

Acum aceste instituţii aşteaptă ca autorităţile române să solicite executarea pedepsei pe teritoriul Republicii Moldova. Or, potrivit Constituţiei Republicii Moldova, persoanele cu cetăţănie moldovenească nu pot fi extrădaţi.

„O soluţie ar fi transmiterea sentinţei magistraţilor de la Bucureşti celor de la Chişinău. În acest caz, Guma ar putea executa pedeapsa aici, pe loc“, a explicat anterior juristul Vlad Gribincea.

Însă odată ajunsă în Republica Moldova, intră în vigoare legislaţia moldovenească. „Există posibilitatea ca după o săptămână de detenţie, acesta să fie eliberat condiţionat“, susţinea avocatul.

În luna mai 2013 deputatul democrat Valeriu Guma a fost dat în urmărire generală de către Interpol şi Poliţia Română. Parlamentarul moldovean este căutat de oamenii legii, după ce în luna aprilie 2013 a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de la Bucureşti la patru ani de închisoare pentru corupţie.

Guma a declarat presei că este nevinovat şi că ar fi chiar victima unei răfuieli din partea unor foşti parteneri de afaceri din România şi Republica Moldova.

Dosarul cu „barbă" al milionarului Valeriu Guma

PROFIL VALERIU GUMA

Valeriu Guma, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din parte Partidului Democrat este un cunoscut om de afaceri. Controlează direct doar 15% din acţiunile companiei Gerom SA din Buzău, un important producător de geamuri securizate din România. Celălalt acţionar majoritar, compania Hystria Expert, aparţine unui offshore din Cipru. În 2006, în România a izbucnit un scandal în jurul Gerom SA, iar Valeriu Guma a fost acuzat că ar fi dat mită unui funcţionar. În Republica Moldova, oficial, deţine compania de asigurări Galas.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite