Deputaţii PSRM şi ACUM au vot în primă lectură revenirea la sistemul electoral proporţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Deputaţii din Partidul Socialiştilor şi cei din Blocul politic ACUM au adoptat în primă lectură un proiect de lege de modificare a Codului Electoral, prin care se anulează sistem electoral mixt. Astfel, iniţiativa legislativă, care prevede revenirea la sistemul electoral proporţional, a fost susţinută cu votul majorităţii prezente la şedinţa de marţi, 11 iunie, transmite IPN.

În cadrul prezentării, Sergiu Litvinenco, deputat în fracţiunea PAS, Blocul ACUM, a declarat că iniţiativa legislativă este propusă ca urmare a opiniei critice a Comisiei de la Veneţia asupra modificării sistemului electoral din unul proporţional în unul mixt. Totodată, potrivit deputatului, proiectul vine să îmbunătăţească legislaţia electorală în ceea ce ţine de asigurarea votului pentru cetăţenii Republicii Moldova din diasporă. Mai exact, este vorba despre permisiunea de a vota în străinătate cu paşaportul expirat.

În cadrul dezbaterilor în plen, s-a propus introducerea votului electronic, precum şi posibilitatea de a modifica sistemul de distribuire a voturilor concurenţilor electorali care nu au acces în Parlament. Aceste propuneri urmează să fie dezbătute pentru lectura a doua.

Documentul adoptat în prima lectură mai prevede o reducere semnificativă a plafoanelor pentru donaţiile făcute partidelor politice în campania electorală. O altă modificare a Codului electoral se referă la persoanele care au obţinut venituri de peste hotare şi care vor putea face donaţii către partide, lucru interzis în prezent.

În aceeaşi şedinţă, deputaţii socialişti şu ACUM au votat în primă lectură modificări şi completări la Legea procuraturii. Iniţiativa prevede anularea obligativităţii de a deţine o experienţă de cel puţin cinci ani pentru candidaţii la funcţia de procuror general. De asemenea, prevede excluderea obligativităţii ca procurorul general să fie cetăţean al Republicii Moldova etc. Potrivit iniţiativei, concursul de alegere a procurorului general nu va mai fi desfăşurat de Consiliul Superior al Procurorilor, dar de o comisie creată de CSP, din care să facă parte şi specialişti străini.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite