Şedinţa Parlamentului, declarată închisă. PSRM şi ACUM au numit în funcţie conducerea Parlamentului şi au învestit un nou Guvern în frunte cu Maia Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament 2019 FOTO IPN

Deputaţii Blocului ACUM şi cei din Partidul Socialiştilor s-au înţeles cu privire la crearea unei majorităţi parlamentare şi au anunţat convocarea şedinţei Parlamentului pentru ziua de sâmbătă, 8 iunie, ora 12.30. Anunţul vine în contextul în care Curtea Constituţională a decis că data limită a formării unei majorităţi este de 7 iunie. Din acest motiv, Democraţii lui Vlad Plahotniuc au anunţat că şedinţa este neconstituţională.

UPDATE 21.30 Mai multe surse au comunicat pentru „Adevărul” că Partidul Democrat intenţionează să organizeze un protest în faţa Parlamentului duminică, ora 9.00, în timpul şedinţei în plen. 

UPDATE 20.30 Şedinţa Parlamentului a fost declarată închisă. Următoarea şedinţă a fost stabilită pentru ziua de duminică, ora 9.00. 

UPDATE 20.25 Parlamentul la revocat din funcţie pe şeful Centrului Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, şi pe directorul SIS, Vasile Botnari.

UPDATE 19.55 Ex-premierul român Dacian Cioloş a felicitat-o pe Maia Sandu cu prilejul învestirii în funcţie a noului Guvern. 

UPDATE 19.00 Parlamentul a votat o declaraţie prin care constată că Republica Moldova este „stat capturat”.

UPDATE 18.50 Guvernul Maiei Sandu a fost învestit în funcţie 

UPDATE 18.30 Maia Sandu a fost votată în funcţia de prim-ministru. 

UPDATE 17.50 Maia Sandu a fost desemnată în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, printr-un decret semnat de preşedintele Igor Dodon,

UPDATE 17.40 Curtea Constituţională a declarat toate deciziile de astăzi ale Parlamentului ca fiind neconstituţionale, inclusiv numirea în funcţia de preşedinte al Parlamentului a Zinaidei Greceanîi. 

UPDATE 17.00 Biroul permanent al Parlamentului, care a fost constituit în şedinţa de sâmbătă, 8 iunie, s-a convocat. În cadrul şedinţei urmează să fie discutată componenţa celor zece comisii permanente, transmite IPN. 

Totodată, reprezentanţii celor trei fracţiuni parlamentare se convoacă pentru consultări cu preşedintele ţării, Igor Dodon. În cadrul acestei şedinţe urmează să se discute propunerile pentru constituirea cabinetului de miniştri.

UPDATE 16.40 PDM a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională toate deciziile de astăzi ale Parlamentului pentru că acestea ar fi neconstituţionale. Potrivit lui Andrian Candu, cei care vor încerca să le implementeze vor răspunde în faţa legii.

UPDATE 16.10 Alexandru Slusari, Mihai Popşoi şi Ion Ceban, numiţi în funcţia de vicepreşedinţi ai Parlamentului. 

UPDATE 15.55 Zinaida Greceanîi, lidera Partidului Socialiştilor, formaţiune proprusă, a fost numită în funcţia de preşedinte al Parlamentului cu voturile deputaţilor proeuropeni din ACUM şi celor Socialişti. 

UPDATE 14.20 Andrei Năstase va deţine funcţia de ministru de Interne în Guvernul Maiei Sandu, iar Stanislav Pavlovschi va fi numit în funcţia de ministru al Justiţiei. Ministrul Economiei - Vadim Brânzan, ministrul Apărării - Pavel Voicu, Ministrul Educaţiei - Liliana Onofrei, ministrul Sănătăţii - Ala Nemerenco, ministrul Finanţelor - Natalia Gavriliţa. 

UPDATE 14.10 PDM a publicat un material video care demonstrează că vineri, 7 iunie, a avut loc o întrevedere dintre Dodon şi Plahotniuc. Dodon a propus un acord de creare a unei alianţe PSRM-PDM, care trebuia semnat în prezenţa ambasadorului rus şi care prevedea federalizarea ţării. Democraţii susţin că din cauza refuzului lor de a accepta condiţiile impuse de Rusia, Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM şi încearcă să realizeze o lovitură de stat.

UPDATE 13.00 Deputatul ACUM Dumitru Alaiba spune că şedinţa este constituţională şi că astăzi se va pune capăt regimului lui Vlad Plahotniuc. 

UPDATE 12.50 Parlamentul s-a convocat. Urmează a fi numită conducerea Parlamentului. Zinaida Greceanîi va fi numită în funcţia de speaker de către deputaţii PSRM-ACUM, iar Maia Sandu în funcţia de premier. Totodată, vor fi numiţi în funcţii şi toţi miniştrii. 

UPDATE 12.40 Curtea Constituţională a emis o decizie cu privire la constituţionalitatea şedinţei Parlamentului de astăzi, la sesizarea deputaţilor democraţi Sergiu Sîrbu şi Vladimir Cebotari, potrivit căreia: „La apariţia circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului în condiţiile art.85 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele ţării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. 

 „Orice acţiune şi/sau act legislativ, care are drept scop desfăşurarea activităţii Parlamentului după apariţia circumstanţelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituţionale şi sunt nule ab initio”.

În acest sens, există riscul ca Înalta Curte să declare deciziile de la şedinţa respectivă ca fiind neconstituţională. 

Într-o postare video pe Facebook, Andrei Năstase a declarat că „ACUM a decis să ducă lupta până la capăt cu acest regim mafiotic şi oligarhic”.

Dodon i-a numit curajoşi pe deputaţi pentru decizia în cauză, în contextul în care, potrivit lui, Procuratura ar fi pregătit deschiderea dosarelor penale pe numele acestora pentru „tentativă de lovitură de stat”.

Totodată, Dodon a dat de înţeles că democraţii pregătesc destabilizarea situaţiei din ţară prin declanşarea protestelor, iar prin decizia CC ar dori provocarea anticipatelor pentru a se menţine la putere.

Dodon a anunţat că nu va semna astăzi decretul de dizolvare a Parlamentului.

Andrian Candu a organizat sâmbătă, 8 iunie, o conferinţă de presă în contextul anunţului că Parlamentul se va convoca în şedinţă, deşi termenul respectiv a expirat, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale care a stabilit că termenul limită de formare a unei majorităţi parlamentare este 7 iunie.

Andrian Candu a afirmat că decizia de a convoca şedinţa Parlamentului este ilegală şi este o tentativă de uzurpare a puterii de stat. Totodată, el susţine că decizia „este o răzbunare împtriva PDM pentru că nu au fost acceptate condiţiile PSRM” de formare a unei alianţe.

Curtea Constituţională de la Chişinău a precizat sâmbătă, 8 iunie, că cele 90 de zile în care Parlamentul este obligat să învestească un Guvern au expirat pe 7 iunie. Înalta Curte a subliniat că numărătoara respectivă a pornit odată cu ziua validării mandatului noului Parlament, adică din 9 martie curent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite