Deputaţii au modificat Regulamentul Parlamentului, introducând noţiunea de interimat al funcţiei de preşedinte al Legislativului. PD va ataca hotărârea la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În regim de urgenţă, aleşii poporului au modificat Regulamentul Parlamentului, completând vacuumul legal după demiterea de ieri a lui Marian Lupu.

„Regulamentul Parlamentului nu conţine prevederi exprese în situaţia în care preşedintele Parlamentului din varii motive (deces, demisie, revocare, incompatibilitate) nu-şi poate exercita atribuţiile prevăzute de normele legale. În scopul continuităţii şi funcţionalităţii activităţii de conducere a organului legislativ, se propune soluţionarea acestei situaţiei de fapt“, a declarat Tudor Deliu, unul dintre autorii proiectului.

Astfel, începând de astăzi preşedintele interimar al Legislativului devine Liliana Palihovici (PLDM), singurul vicepreşedinte. 

„Să înţelegem că dna Palihovici este într-un vacum legal? De ce n-aţi făcut această modificare ieri, înainte de a vota demiterea lui Marian Lupu?“, a întrebat democratul Adrian Candu. Acesta susţine că noţiunea de interimat al funcţiei de şef al Parlamentului nu se conţine în Constituţie.

Chair dacă democraţii au fost împotriva votării şi în lectură finală, preşedinte şedinţei Liliana Palihovici a pus la vot proiectul „pentru a evita blocajul“. Proiectul PLDM, care a fost înregistrat ieri, a fost susţinut de 60 de deputaţi.

PD va contesta la Curtea Constituţională decizia de a o delega pe Liliana Palihovici la conducerea Legislativului, a declarat ieri Marian Lupu în cadrul emisiunii „În PROfunzime“. „Revocarea preşedintelui a fost perfect legală. Restul e nihilism. În situaţia în care nu există preşedinte de Parlament este blocaj. În afară de preşedinte nimeni nu poate conduce. Dacă acesta este nefuncţional timp de trei luni, preşedintele trebuie să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate. Nu poate o hotărâre de Parlament să modifice o lege organică. PCRM a mers constient la asta. PLDM s-a trezit însă târziu", a declarat Marian Lupu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite