Deputaţii independenţi au sesizat Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO constcourt.md
FOTO constcourt.md

Deputaţii independenţi Ion Groza, Alexandr Oleinic şi Viorel Melnic au solicitat Curţii Constituţionale să se expună dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului şi dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Într-un comunicat de presă al Parlamentului, citat de IPN, se spune că cei trei deputaţi au solicitat magistraţilor examinarea sesizării în regim de urgenţă.

Potrivit comunicatului, Parlamentarii consideră că „modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber şi democratic de desfăşurare a alegerilor, a recomandărilor instituţiilor internaţionale”.

Totodată, se menţionează că deputaţii îşi exprimă „dezaprobarea fermă în legătură cu încercările unor partide politice parlamentare de a provoca alegeri anticipate, din cauza incapacităţii lor de a dialoga şi a respecta voinţa electoratului, care i-au trimis în Parlament să muncească, nu să blocheze activitatea legislativului”.

Potrivit celor trei deputaţi „este inadmisibil ca Republica Moldova să fie aruncată acum într-o criză politică, socială şi economică, doar pentru că un grup de deputaţi vor din nou alegeri după ce au fost dezamăgiţi de rezultatul obţinut pe 24 februarie”. Deputaţii menţionează „că recunosc dreptul oricărui partid de a propune schimbarea sistemului electoral, dar acest lucru trebuie să se facă în cadrul constituţional şi cu respectarea bunelor practici privind organizarea alegerilor în mod democratic”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite