Deputat socialist, către guvernarea PAS: Ce vă încurcă să opriţi majorările nejustificate de preţuri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Burduja
Petru Burduja

Vicepreşedintele Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, Petru Burduja, deputat al Fracţiunii comuniştilor şi Socialiştilor, se întreabă ce îi încurcă guvernării actuale să combată majorările nejustificate ale preţurilor prin operaţiuni de monopol.

„Aveţi majoritate parlamentară, aveţi Guvern, aveţi absolut toate instrumentele necesare (...) Consiliul Concurenţei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Ministerul Economiei. Rugămintea noastră şi a cetăţenilor simpli – daţi-i bătaie şi cât mai repede”, a îndemnat deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor în cadrul unei dezbateri IPN dedicate inflaţiei.

În replică la argumentul deputatului PAS Dumitru Alaiba, preşedinte al aceleiaşi comisii, precum că guvernarea actuală a reuşit să majoreze pensiile şi alte plăţi bugetare, deputatul socialist a observat că puterea de cumpărare a leului a scăzut semnificativ în comparaţie cu decembrie 2020, când inflaţia a fost de doar 0.4%. „Nu 27% (ca acum). Aşa că haideţi să măsurăm. Poate mai bine întoarcem pensiile acelea şi scădem preţurile cum au fost. Este o temă absolut discutabilă. Cetăţeanul cu 200 de lei pe care îi avea în 2020 putea să procure 10 de litri de benzină. Azi cu 200 de lei, el cumpără 7 litri”, a spus deputatul.  

Măsurile de sporire a veniturilor populaţiei, a continuat Petru Burduja, sunt salutabile. „Dar în condiţiile în care Guvernul Republicii Moldova nu preia controlul asupra creşterii preţurilor, (asemenea măsuri) se egalează cu zero”.

Într-o altă replică dată oponentului său, Petru Burduja a menţionat că în 2020, în pofida faptului că a fost pandemie, inflaţia nu a depăşit valorile prognozate.

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a venit cu mai multe măsuri pentru a stopa inflaţia şi a stimula economia. Una dintre ele ar fi aplicarea cotei zero la impozitul pe venit, care, spune Petru Burduja, ar transmite un mesaj de încurajare în adresa businessului. Potrivit lui, e vorba de o sumă de aproximativ 3 miliarde de lei, care, reinvestită, ar ajuta la dezvoltarea comunităţii de afaceri.

Însă, Petru Burduja nu crede că guvernarea actuală e gata să coopereze cu opoziţia. Din cele peste 50 de iniţiative legislative înregistrate de BCS, potrivit lui, 28 deja au primit aviz negativ de la Guvern. Iniţiative precum cele privind introducerea unui moratoriu pentru controale fiscale, privind amnistia penalităţilor şi amenzilor, sau privind micşorarea accizelor şi TVA la carburanţi, sunt „puse la murat” şi nu vor ajunge în plenul Parlamentului, crede deputatul socialist.

Recunoscând că sunt „un colac de salvare” în condiţiile crizei economice actuale, Petru Burduja spune că marea majoritate a împrumuturilor luate de guvern pentru a astupa gaura bugetară sunt îndreptate spre cheltuieli curente, inclusiv compensaţii pentru cetăţeni. „Aş compara acest lucru cu situaţia când o familie ia un credit de la bancă pentru a cumpăra peşte în loc de undiţă (...) În cazul în care mijloacele atrase de Republica Moldova nu vor fi investite în obiecte de infrastructură şi obiective de lungă durată, de interes naţional, acestea vor fi pur şi simplu cheltuite pe parcursul anului 2022, iar în 2023 va trebui să umblăm să căutăm iarăşi investiţii din altă parte”, a declarat Petru Burduja.

Dezbaterea publică la tema „Preţurile şi inflaţia prin prismele politică, economică şi socială”, organizată de IPN, a fost ediţia a 249-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite