Deputat rus: Dodon se poate opune acţiunilor guvernării de la Chişinău doar prin organizarea protestelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Şeful Comitetului pentru relaţiile cu CSI, integrare euroasiatică şi relaţiile cu conaţionalii din Duma de Stat a Rusiei, Leonid Kalashnikov, consideră că decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău privind suspendarea din funcţie a lui Igor Dodon este menită să destabilizeze procesul se apropiere al Republicii Moldova de Rusia. Potrivit parlamentarului de la Moscova, preşedintele ţării se poate opune acestor acţiuni doar prin proteste.

„Dodon se poate opune numai dacă scoate oamenii în stradă. În opinia mea, toate aceste acţiuni (de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării) pot duce la tensiuni sociale, pentru că este puţin probabil ca oamenii care l-au ales pe Dodon în funcţia de preşedinte să fie de acord cum decurg lucrurile. Eu consider că asta (protestele) ar putea avea loc în zilele următoare”, a declarat Leonid Kalashnikov pentru agenţia de presă rusă TASS.

Oficialul rus e de părere că, prin decizia Curţii Constituţionale, se urmăreşte destabilizarea procesului de apropiere al Republicii Moldova de Rusia şi de Uniunea Economică Euroasiatică, fapt pentru care pledează Igor Dodon.

„Prima oară asta s-a întâmplat când ei l-au suspendat pentru o singură zi, ca să poată numi ministrul Apărării. Conform legii lor, acest lucru s-a dovedit a fi posibil”, a subliniat Kalashnikov.

Tot în acest context, el a adăugat că decizia Curţii nu se încadrează în niciun cadru legal.

„Potrivit oricărei legi a unui stat normal, în aşa situaţie are loc impeachment împotriva preşedintelui, iar la ei (la moldoveni) este posibil ca prin Curtea Constituţională să fie suspendat preşedintele pe orice termn”, a menţionat parlamentarul Dumei de Stat.

Deputatul a afirmat că nu este întâmplător că Igor Dodon a fost suspendat anume în timpul Sărbătorilor de Iarnă.

„Noi am presupus că ei (guvernarea de la Chişinău) ar putea să profite de asta, chiar dacă sunt anunţate alegeri parlamentare, oponenţii lui Dodon se tem foarte mult de aceste alegeri. Ei în mod intenţionat au făcut asta acum ca să slăbească poziţiile forţelor proestice”, a conchis parlamentarul rus.

Igor Dodon a fost din nou suspendat temporar din funcţie. Curtea Constituţională de la Chişinău a decis marţi, 2 ianuarie, că în urma refuzului repetat al preşedintelui ţării de a numi în funcţii miniştrii, şeful statului se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile respective, fapt ce justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, pentru asigurarea exercitării acestor obligaţii constituţionale.

Igor Dodon a criticat decizia Curţii Constituţionale (CC) privind suspendarea sa din funcţie, pentru ca un preşedinte interimar să poată numi noii miniştri în Guvernul Filip. Şeful statului a declarat că „CC a trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de dept”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite