Deputat român: Acordul de Asociere era necesar pentru pregătirea Reunirii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
trei din patru români Vor Unirea cu Republica Moldova a României
trei din patru români Vor Unirea cu Republica Moldova a României

Semnarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană reprezintă o victoriei comună a diplomaţiei celor două state româneşti şi un pas spre Reunire, declară deputatul român Ninel Peia, secretar al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor.

"Pe data de 27 iunie 2014 clasa politică de la Bucureşti şi diplomaţia română au înregistrat o mare victorie: Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a celui de al doilea stat românesc, Republica Moldova.

A fost vorba de un efort diplomatic cumulat a celor două maluri ale Prutului, reorientarea Republicii Moldova spre Vest reprezentând un prim pas absolut necesar pentru pregătirea unui nou eveniment istoric: Reîntregirea Neamului Românesc.

Românii de pe cele două maluri ale Prutului îşi doresc să trăiască împreună, iar transpunerea dorinţei poporului român se regăseşte şi la nivel politic printr-un larg consens cu privire la acest lucru."

Deputatul Ninel Peia consideră că Acordul de Asociere nu reprezintă şi cheia către Uniunea Europeană, acest din urmă proces fiind unul mult mai complex şi mai îndelungat.

"Acordul de Asociere nu reprezintă un pas spre Admiterea în Uniunea Europeană, un proces cu mult mai complex şi cu durată îndelungată, dar a fost un pas necesar pentru instituţionalizarea măsurilor necesare a fi luate pentru ca Reunirea celor două state româneşti să fie posibilă.

Uniunea Europeană oferă poporului român pârghiile necesare pentru interconectarea celor două maluri de Prut, nu doar energetic sau prin infrastructura rutieră şi feroviară, ci şi prin realizarea unui spaţiu economic, social şi cultural comun, care înainte de a fi european este românesc."

Deputatul român crede că România şi Republica Moldova ar trebui să se folosească de mecanismele oferite de Uniunea Europeană pentru a reduce decalajele dintre cele două state româneşti ca măsură absolut necesară în vedere Reunirii.

"Prin acest mecanism se pun la dispoziţia noastră mijloace financiare europene, pe care avem obligaţia a le folosi în perioada imediat următoare pentru a reduce decalajele dintre România şi Republica Moldova, următoarea perioadă fiind absolut necesară pentru pregătirea Reunirii. Să nu uităm că şi Germania a beneficiat de banii Comunităţii Europene şi Reunificarea a fost până la urmă un beneficiu economic, ce a trasformat statul german reunificat în cea mai puternică forţă europeană şi una din primele din lume. Fără ajutorul financiar al Comunităţii Europene acest lucru nu ar fi fost posibil."

Ninel Peia mai afirmă că menţinerea alianţei actuale pro-europene de la Chişinău este o condiţie esenţială pentru ca reformele şi direcţia pro-vest a Republicii Moldova să poată continua.

"În mod simbolic, la aproximativ 74 de ani de la Raptul Basarabiei, s-a semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, în particular între Republica Moldova şi România. Am fost primii care au recunoscut Independenţa celui de al doilea stat românesc, am fost primii care am ratificat acordul de asociere, vom fi primii care vom desface graniţa de pe Prut în perioada care va avea să vină.

În toamna acestui an democraţia de la Chişinău va merge în faţa electoratului pentru un Vot. Acesta nu este unul simplu, unul doctrinar, va fi un vot pentru România, va fi un vot pentru Europa. Păstrarea vectorului vestic prin menţinerea alianţeii pro-europene de la Chişinău, este o condiţie esenţială pentru implementarea reformelor democratice care vor putea face ca Unirea să fie posibilă în perioada imediat următoare.

Ritmul alert de implimentare a reformelor din Republica Moldova, cu sprijinul specialiştilor din România, ne face să credem că Centenarul Marii Unirii şi care va avea loc în 2018, ne va prinde din nou aşa cum am fost odată şi cum e normal să fim: Reuniţi."

În timp ce la Bucureşti declaraţiile politice arată o clară intenţie de a se deschide un dialog pe această temă cu factorii politici de la Chişinău, în Republica Moldova organizaţia Tinerii Moldovei pregătesc o amplă campanie de informare de la om la om şi care vizează peste 300 de localităţi.

Susţinerea politică a Bucureştiului pentru un proiect de ţară ce vizează Reîntregirea Neamului Românesc nu este singulară, declaraţii în acest sens reprezentând o constantă.

Pe 28 iunie, când s-au marcat 74 de ani de la raptul Basarabiei mii de lumânări au fost aprinse în memoria victimelor ocupaţiei sovietice de după 1940.

sursa www.NinelPeia.ro 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite