Deputat român: România trebuie să susţină actorii schimbării pozitive în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trebuie să susţină actorii schimbării pozitive în Republica Moldova şi anume pe cei care sunt orientaţi spre „dezoligarhizarea” şi europenizarea ţării, a declarat Matei Dobrovie, deputat al Partidului Uniunea Salvaţi România (România), în cadrul unei conferinţe de presă la IPN. Deputatul susţine că doar asigurând cele două dimensiuni se va ajunge la o îmbunătăţire a traiului pentru cetăţenii ţării.

Potrivit lui Matei Dobrovie, actorii schimbării pozitive în Republica Moldova sunt ONG-urile, societatea civilă puternică, presa independentă şi partidele noi. Deputatul spune că acestea au nevoie de sprijin pentru a crea o societate moldovenească cu adevărat democratică. De aceea, respectivii actori, urmează, cu ajutorul unui fond administrator de granturi pe bază competitivă, să aplice pentru a primi finanţare pentru diferite proiecte în acest sens. Totodată, deputatul spune că şi-ar dori să se lucreze pe componenta de spaţiu informaţional comun. „Degeaba vorbim despre unire dacă nu avem, efectiv, prezenţă mediatică românească serioasă în Republica Moldova care să contracareze propaganda rusească şi propaganda oligarhică locală”, menţionează deputatul USR.

Matei Dobrovie susţine că, odată cu finanţarea „actorilor schimbării pozitive” în acest mod, s-ar evita pierderea banilor şi s-ar vedea mai mult efectele susţinerii României pentru cetăţeni şi Republica Moldova. „Nu putem să nu observăm că situaţia în Moldova este foarte, foarte complicată. Avem erodarea democraţiei, avem votul mixt, sistem care favorizează foarte vizibil binomul Plahotniuc-Dodon şi trebuie să o spunem foarte clar că din păcate România, prin partidul de guvernare PSD, susţine acest regim Plahotniuc”, a spus Matei Dobrovie.

Totodată, USR menţionează că, în calitatea sa de partid de opoziţie, îşi propune să urmărească şi să evalueze unde ajung banii oferiţi drept asistenţă Republicii Moldova şi să aprecieze cât de vizibile sunt aceste investiţii aici.

În altă ordine de idei, Radu Mihail, senator pentru Românii din Afara Graniţelor, a menţionat că alegerile de la Chişinău nu se prea văd din România şi că interesul acordat vieţii politice din Moldova nu este suficient. „Presa de la Bucureşti nu consideră că un astfel de eveniment politic important precum sunt alegerile merită să fie luat în vizor şi transmis. De la Bucureşti se vede un mare interes de a face zgomot pe tema unirii şi un mic interes raportat la lucrurile concrete, cum ar fi situaţia politică, peisajul politic, lucrurile care sunt necesare pentru a asigura o adevărată integrare dintre cele două state”, a declarat Radu Mihail.

În context, USR şi-a reiterat poziţia de a susţine în alegeri forţe proeuropene care îşi doresc să modernizeze Republica Moldova. Potrivit USR, deocamdată, au demonstrat că sunt gata să facă acest lucru: PAS, PPPDA şi PLDM, partide care au şi participat zilele trecute la discuţii comune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite