Deputat Platforma DA: Situaţia din regiunea transnistreană este o sursă constantă de riscuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiril Moţpan FOTO IPN
Chiril Moţpan FOTO IPN

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Chiril Moţpan susţine că situaţia din regiunea transnistreană a Republicii Moldova este o sursă constantă de riscuri pentru securitatea statului şi a cetăţenilor. Potrivit parlamentarului, perspectivele de soluţionare a conflictului sunt incerte, în ciuda faptului că subiectul este mai prezent ca oricând pe agendele politice ale statelor-membre NATO, UE şi ale fostelor state sovietice, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, parlamentarul a declarat că, din păcate, în Republica Moldova nu există încă un consens asupra evenimentelor de la Nistru din 1992 şi nici asupra situaţiei prezente. Situaţia se acutizează din ce în ce mai mult, atât din cauza presiunilor externe, cât şi a unor interese obscure ale unor persoane neinteresate de soluţionarea conflictului.  

„Atât regimul separatist, cât şi susţinătorii lui de la Moscova, nu vor admite nicio schimbare în mecanismele actuale de negociere şi, în acelaşi timp, le vor sabota aşa cum au făcut-o decenii în şir. Singurii factori care ar putea schimba ceva ar fi susţinerea din partea Occidentului – la care ne-am fi putut aştepta după ce Suedia a preluat preşedinţia în cadrul OSCE – şi o poziţie fermă a autorităţilor de la Chişinău”, consideră Chiril Moţpan. Însă, în opinia sa, se pare că, nu va fi nici una, nici alta.

Chiril Moţpan crede că primul lucru pe care îl poate face Chişinăul este să nu mai accepte compromisuri. În al doilea rând, oficialii de la Chişinău ar trebui să formuleze proteste clare în raport cu orice încălcare a acordurilor existente şi să solicite documentarea încălcărilor atestate. Lista acestor încălcări ar urma să fie prezentată observatorilor internaţionali, iar faptul că încălcările în cauză nu sunt soluţionate de separatişti va servi ca motiv credibil pentru solicitarea de a schimba mecanismul operaţiunii de menţinere a păcii, trecând-o sub mandat civil internaţional.

„În al treilea rând, Chişinăul ar trebui să taxeze dur orice pretenţie a Tiraspolului de a i se acorda „privilegii” ilegale. Unele acţiuni în acest sens au fost deja adoptate – a fost retrasă licenţa unei firme care se ocupa de exportul produselor de tutungerie în regiunea transnistreană, contribuind astfel parţial la reducerea contrabandei cu ţigări. Dacă şi alte „filiere” economice ilegale ale Tiraspolului ar fi blocate, cel mai probabil, liderii separatişti ar înceta jocurile ipocrite cu care ne-au deprins, iar caracterul absurd al solicitărilor lor ar deveni evident, spune deputatul.

În al patrulea rând, ar trebui ca structurilor de forţă de la Chişinău să li se ofere posibilitatea să-şi apere cetăţenii ameninţaţi de regimul separatist, în primul rând poliţiştii ce activează în regiunea controlată de autorităţile separatiste şi familiile lor, care se află într-o situaţie extrem de vulnerabilă.  Şi nu în ultimul rând, ar trebui implicate şi alte organisme internaţionale, care să „echilibreze” tendinţa OSCE de a reprezenta interesele Rusiei şi de a promova o politică ce, nu cumva, să „supere” autorităţile ilegale de la Tiraspol”, a mai spus Chiril Moţpan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite