Deputat PDM: Instituirea stării de urgenţă în sectorul agricol ar crea un mai mare haos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciubuc parlament.md

Instituirea stării de urgenţă în sectorul agricol şi eliberarea certificatelor de forţă majoră ar crea un mai mare haos. O spune deputatul democrat Nicolae Ciubuc, conducătorul grupul de lucru pe domeniul agriculturii, creat de cele patru fracţiuni parlamentare ale PSRM, PDM, PAS şi Platforma DA, transmite IPN.

Potrivit lui, ca urmare a discuţiilor cu reprezentanţii Camerei de Comerţ, s-a constatat că, în condiţiile în care nu sunt stabilite nişte reguli clare pentru susţinerea producătorilor agricoli, instituirea stării de urgenţă este practic inutilă.

Într-un briefing de presă, Nicolae Ciubuc a declarat că au avut loc discuţii şi cu reprezentanţii sectorului bancar, ai întreprinderilor furnizoare de inputuri.

S-a constatat că starea de urgenţă, prin prisma contractelor cu agricultorii, practic nu rezolvă nimic. Şi aceasta pentru că noţiunea de „forţă majoră” nu include starea de urgenţă sau condiţiile climaterice care sunt eligibile pentru sistemul de asigurări.

Deputatul a menţionat că pe platforma parlamentară a fost discutată posibilitatea reeşalonării datoriilor pentru creditele accesate la bănci sau la instituţiile nebancare. „Acest lucru ar urma să se realizeze în două formule. Fie găsim consens prin semnarea unui acord interinstituţional – Guvernul, Banca Naţională, instituţiile financiare bancare şi nebancare şi asociaţiile producătorilor agricoli, prin care convenim asupra condiţiilor de reeşalonare şi restructurare. Fie la nivel de adoptare în plenul Parlamentul a unui proiect de lege, aşa cum au fost astfel de practici în alte ţări, exemplul României, unde prin lege s-a stabilit obligativitatea reeşalonării plăţilor la credite. Acelaşi lucru ni-l propunem să-l facem şi noi”, a menţionat Nicolae Ciubuc.

Cât ţine de stabilirea vacanţei fiscale, potrivit deputatului, au fost găsite soluţii. Cu Ministerul Finanţelor s-a ajuns la înţelegerea să definitiveze propuneri concrete în acest sens.

Deputatul a mai spus că discuţiile pe această platformă vor continua. Acesta a chemat agricultorii la calm şi să aibă răbdare, pentru că se lucrează la identificarea celor mai bune soluţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite