Deputat PAS: Rusia încearcă să-şi păstreze zona de influenţă pe care a avut-o încă în perioada sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lilian Carp, deputat PAS
Lilian Carp, deputat PAS

Atât deputaţii opoziţiei, cât şi cei ai guvernării se arată sceptici în privinţa izbucnirii unui război clasic în regiune, în contextul situaţiei tensionate dintre Rusia şi NATO. În timp ce deputaţii se arată aproape convinşi că forţa dialogului şi diplomaţia vor prevala asupra forţei militare, experţii în domeniul securităţii spun că probabilitatea izbucnirii unui război, chiar în preajma Republicii Moldova este destul de ridicată, notează IPN.

Deputaţii guvernării spun că probabilitatea izbucnirii unui război este redusă, iar în prezent asistăm la o întrecere de forţe dintre marile puteri ale lumii, care doresc să-şi adjudece supremaţia.

„Nu cred că va fi război, unica armă pe care o are Republica Moldova este calea democraţiei. Din punct de vedere geopolitic, se confruntă două mari puteri pentru delimitarea zonelor de influenţă. Pe de o parte, avem Statele Unite care militează pentru dreptul de a alege a fiecărui stat suveran de a face parte sau nu dintr-un bloc militar, pe de altă parte, vedem Federaţia Rusă care încearcă să-şi păstreze aşa-numita zonă de influenţă pe care a avut-o încă în perioada sovietică”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

De cealaltă parte, reprezentanţii opoziţiei parlamentare spun că Republica Moldova n-ar trebui să ia partea niciunui actor politic internaţional în contextul crizei actuale şi să ceară marilor puteri respectarea statutului său de neutralitate şi neimplicarea în conflicte externe.

„Cred că nimeni nu vrea război, pentru că o pace rea este mai bună decât un război bun. Diplomaţia Republicii Moldova ar putea fi acel intermediar care ar putea să aducă la cunoştinţa vecinilor noştri că noi suntem un stat neutru şi în caz dacă cineva doreşte crize militare, noi să nu fim implicaţi. Politicul este cel care acum încearcă să folosească teama oamenilor pentru a distrage atenţia de la problemele economice pe care fiecare le are în familia sa. Se încearcă găsirea unui duşman extern. Sper ca noi să reuşim să nu ne implicăm în disputele marilor puteri, pentru că ele sunt în stare să-şi rezolve singure problemele, noi trebuie să avem grijă de cetăţenii noştri”, a spus deputatul BCS, Adrian Lebedinschi.

Experţii în domeniul securităţii regionale spun că deşi şi-ar dori să fie pacifişti, contextul geopolitic actual demonstrează că disensiunile dintre cele două superputeri se pot transforma oricând într-un conflict militar.

„Atât timp cât există forţe militare, atât timp cât există interesul unor state de a-şi extinde teritoriul, inclusiv cu forţa armată şi a altor state de a-şi apăra şi de a-şi întoarce teritoriile pierdute, iminenţa unui război rămâne a fi destul de înaltă. Cât priveşte Republica Moldova, noi nu suntem nici subiectul, nici obiectul acestui conflict, dar suntem implicaţi în aceste evenimente geopolitice prin faptul că Republica Moldova nu poate să nu-şi revendice dreptul la integritate teritorială şi de aceea retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării rămâne o prioritate”, a spus expertul în probleme de securitate, Viorel Cibotaru.

Recent reprezentanţii opoziţiei extraparlamentare au cerut guvernării de la Chişinău convocarea ambasadorului rus Oleg Vasneţov la Ministerul de Externe pentru explicaţii privind exerciţiile militare din regiunea transnistreană. Solicitarea a fost făcută în condiţiile în care există numeroase supoziţii potrivit cărora Ucraina ar putea fi atacată din regiunea transnistreană. Acum câteva zile, Grupul Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană a desfăşurat exerciţii militare în stânga Nistrului. Potrivit presei ruse, în cadrul acestor exerciţii, a fost testat gradul de „pregătire pentru luptă”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite