Deputat PAS, despre majorarea salariilor judecătorilor Curţii Constituţionale: „Nu este vorba despre o corupere politică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională Moldova

Judecătorii Curţii Constituţionale reprezintă garantul constituţionalităţii Republicii Moldova. Astfel îşi justifică deputaţii PAS votul din plenul Parlamentului în favoarea majorării salariilor lunare ale magistraţilor Înaltei Curţi până la 82 de mii de lei. De cealaltă parte, deputaţii opoziţiei spun că amendamentul care a dus la dublarea lefurilor judecătorilor Curţii a fost aprobat fără avizul Guvernului, notează IPN.

Deputaţii PAS spun că salariile majorate ale judecătorilor Curţii Constituţionale vor oferi magistraţilor independenţă deplină, astfel încât să nu existe tentaţia unor acte de corupţie în defavoarea intereselor statului. Potrivit guvernanţilor, Curtea Constituţională este cea mai importantă instituţie în stat, iar remunerarea judecătorilor CCM trebuie să fie pe măsură.

„Deşi au trecut 30 de ani de la proclamarea Independenţei, noi oricum ne aflăm la început de cale în crearea unui stat de drept. Normele constituţionale trebuie să funcţioneze indiferent de partidul care se află la guvernare. Iată de ce cei 6 oameni de la Curtea Constituţională trebuie să ridice un salariu decent, astfel încât să-şi permită să aibă o independenţă absolută. Nu este vorba despre o corupere politică pentru că mandatul membrilor CCM, nu este acelaşi ca durată cu legislaturile Parlamentului. Curtea Constituţională este garantul constituţionalităţii ţării”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Главный вопрос” de la NTV Moldova.

Opoziţia spune că amendamentul care a dus la dublarea salariilor judecătorilor Curţii Constituţionale nu a fost agreat de Guvern, Executivul dând aviz negativ acestei iniţiative.

„Avizul Guvernului la acest amendament este negativ. Cum aţi votat un amendament cu aviz negativ din partea Guvernului? Dacă cineva va merge la Curtea Constituţională să conteste acest amendament, sunt curios cum vor proceda judecătorii Curţii Constituţionale, dacă această prevedere îi vizează pe ei înşişi?”, s-a întrebat deputatul Blocului PCRM-PSRM Grigore Novac.

În urma unui amendament la proiectul politicii bugetar-fiscale, semnat de deputaţii PAS, Olesea Stamate, Veronica Roşca şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost aprobată o majorare semnificativă a salariilor judecătorilor Curţii Constituţionale, de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite