Deputat PAS: CSE va decide anularea interdicţiei de export a grâului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cereale grau agricultura productie agricola foto shutterstock

La următoarea şedinţă a Comisiei Situaţii Excepţionale va fi luată decizia privind anularea interdicţiei de a exporta grâu. O spune preşedintele comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, Vladimir Bolea. Potrivit deputatului, statul va veni în ajutorul agricultorilor şi cu rambursarea accizei la motorină pentru producătorii mici şi mijlocii.

În acelaşi timp, Asociaţia Forţa Fermierilor cere Guvernului compensaţii parţiale la achiziţia de fertilizanţi şi regulă pe piaţa produselor petroliere, notează IPN.

Directorul executiv al Asociaţiei Forţa Fermierilor, Alexandru Slusari, spune că revendicările agricultorilor rămân aceleaşi: compensaţii la motorină şi fertilizanţi şi posibilitatea de a exporta grâu. 

Alexandru Slusari afirmă că decizia fermierilor de a-şi scoate tehnica agricolă pe traseele naţionale este o modalitate de protest, însă nemulţumirea nu este motivată politic.

„Protestul este strict economic. Şi agricultorii tare s-au supărat după declaraţiile privind motivarea politică a protestului. Sunt scumpiri galopante la resurse, motorina s-a scumpit cu 300%, iar fertilizanţii cu 400%. În plus, avem un deficit de motorină. În acelaşi timp, avem un blocaj al produselor, nu putem exporta grâu. Agricultorii stau cu stocurile în depozite şi în ajunul secerişului, n-au unde depozita grâul. Cele mai importante revendicări sunt restituirea accizei pentru toată motorina procurată în 2022, deblocarea exportului de grâu, ordine pe piaţa produselor petroliere, compensarea parţială a fertilizanţilor, măcar 30%. 70 de milioane de lei în plus sunt necesare pentru a soluţiona problema cu acciza la motorină”, a spus Alexandru Slusari, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

De cealaltă parte, reprezentanţii guvernării dau asigurări că interdicţia de a exporta grâu şi făină va fi ridicată. Iar acciza la motorină va fi rambursată integral pentru producătorii mici şi mijlocii.

„La şedinţa Parlamentului se va prelungi situaţia de urgenţă, iar la prima şedinţă a CSE se va lua decizia cu privire la anularea interdicţiilor de export a grâului. Cu referire la rambursarea accizei la motorină, Guvernul a ajuns la ideea a 150 de mii de lei, ceea ce înseamnă 41 de tone de motorină pentru fiecare agricultor. Nimeni nu-i consideră pe agricultori oponenţi, duşmani sau jucători politici. Sunt nişte oameni care se confruntă cu probleme foarte mari, de asta ne-am axat pe producătorii mici şi medii, care din cauza marilor monopolişti, ce dictează preţurile de achiziţii, sunt prejudiciaţi”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Acum două zile, Guvernul a anunţat că acciza la motorina utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici şi mijlocii va fi compensată în cuantum de până la 100%. Astfel, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensaţii în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici şi mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensaţii vor beneficia aproape 14 mii de întreprinderi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite