Democraţii vor vota în această săptămână introducea în Constituţie a integrării europeane ca vector de dezvoltare al ţării şi cer opoziţiei să nu condiţioneze votul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Majoritatea parlamentară ar urma să voteze în această săptămână proiectul de lege ce prevede modificarea Constituţiei, prin introducerea sintagmei „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. Anunţul a fost făcut marţi, 9 octombrie, de liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

„Noi credem că introducerea conceptului de integrare europeană în Constituţie, ca element de bază al strategiei de dezvoltare al Republicii Moldova nu trebuie negociat politic şi nu trebuie să fie parte a jocurilor politice pe această temă”, a declarat Vlad Plahotniuc într-un briefing de presă.

Potrivit lui, termenul în care mai poate fi votată această lege expiră curând. 

„De aceea, am decis ca în şedinţele (Parlamentului) următoare, din săptămâna aceasta, să supunem votului acest proiect de lege şi în felul acesta fiecare deputat va avea ocazia să demonstreze dacă el este cu adevărat proeuropean sau dacă foloseşte această sintagmă doar ca element electoral”, a subliniat liderul PDM.

În opinia sa, modificările respective trebuie introduse în Legea Supremă pentru a face „mai clară direcţia strategică de dezvoltare a Republicii Moldova”.

„Iar integrarea europeană trebuie să fie depolitizată şi să nu mai fie subiectul speculaţiilor electorale, căpătând locul ei firesc în strategia de modernizare a Republicii Moldova”, a conchis Plahotniuc.

Precizăm că pentru modificarea Constituţiei democraţii au nevoie şi de voturile deputaţilor din fracţiunile PL şi PLDM. Ambele partide au comunicat că vor sprijini iniţiativa respecitvă doar dacă PDM va susţine introducerea în Constituţiei a sintagmei „limba română este limba de stat a Republicii Moldova”.

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat pe 12 septembrie 2017 despre intenţia majorităţii parlamentare de a schimba Constituţia Republicii Moldova, prin a introduce sintagma „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. În aşa fel, democratul îşi doreşte ca vectorul extern al Chişinăului să nu mai poată fi schimbat, indiferent de viziunile politicienilor aflaţi la guvernare.

Curtea Constituţională de la Chişinău a avizat pozitiv pe 11 decembrie 2017, proiectul de lege de modificare a Constituţiei, prin care se doreşte includerea în Legea Supremă a sintagmei „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”.

Igor Dodon s-a arătat nemulţumit de avizul pozitiv al Curţii Constituţionale (CC) de la Chişinău pe marginea proiectului de lege de modificare a Constituţiei, prin care deputaţii vor să introducă în Legea Supremă sintagma „integrare europeană” ca vector de dezvoltare extern al ţării.

„Integrarea europeană este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie”, a afirmat şeful statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite