Democraţii, gata să se coalizeze cu PCRM. Candu: Comuniştii sunt proeuropeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Democrat din Moldova e gata să facă o coaliţie cu Partidul Comuniştilor dacă cel din urmă se va declara proeuropean. Cele două formaţiuni au iniţiat, marţi, un dialog bilateral pentru a discuta despre viziunea asupra alegerii şefului statului în luna martie 2016, dar şi despre subiectul privind revizuirea Constituţiei.

Despre întrevederea consultativă dintre PD şi PCRM au anunţat democraţii, printr-un comunicat de presă. La rândul lor, comuniştii au spus că iniţiativa privind „aşezarea la masa de dialog” le aparţine.

Reşetnicov, PCRM: E timpul să uităm de luptele politice

Deputatul comunist Artur Reşetnicov s-a arătat mulţumit de dialogul cu colegii democraţi, subliniind că reglările politice trebuiesc depăşite. „Considerăm că şi alte fracţiuni se vor alătura acestui dialog prin care am putea identifica şi numi un guvern, dar şi să ne pregătim de alte situaţii care ne aşteaptă - alegerea preşedintelui peste câteva luni de zile”, a spus deputatul. Acesta a precizat că învestirea unui guvern rămâne subiectul prioritar pentru Parlament.

Întrebat dacă PCRM se gândeşte la participarea sa în viitorul guvern, Reşetnicov a răspuns că e prematur să se vorbească despre acest lucru. „A fost un schimb de opinii. E prematur să vobrim despre componenţa guvernului. Noi, PCRM, suntem satisfăcuţi că a fost acceptată propunerea noastră de dialog. Deocamdată, nu suntem gata să anunţăm o anumită formulă de guvernare - e o constatare preliminară. Noi suntem îngrijoraţi că Moldova nu e guvernată acum”, a comentat parlamentarul. Tot el s-a ferit să spună dacă este gata PCRM să facă parte dintr-o coaliţie proeuropeană. „Avem de discutat şi în interiorul partidului. Noi nu o dată am declarat că dorim să construim o Moldovă europeană aici în ţară”, a spus Artur Reşetnicov. Recent, în cadrul dezbaterii „Şansele AIE 4 şi ale Republicii Moldova”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova, Reşetnicov confirma că „PCRM nu se declară partid proeuropean, dar consideră că Republica Moldova trebuie să se dezvolte după modelul european”.

Candu, PD: Comuniştii au viziuni proeuropene

La rândul său, democratul Andrian Candu a confirmat că PD nu a negociat cu comuniştii o anumită formulă de guvernare şi nici despre actul guvernării în comun cu PCRM. Acesta a surprins, însă, atunci când a spus că PCRM are viziuni proeuropene. „Ei s-au arătat disponibili, încă de pe timpul Guvernului Gaburici, că sunt disponibili să pună umărul la dezvoltarea ţării. Am discutat despre viziunile lor proeuropene - într-adevăr, au intenţia de a face totul ca Republica Moldova să avanseze în procesul de integrare europeană”, a declarat Candu.

Totuşi, Candu a precizat că decizia finală privind componenţa noii majorităţi parlametnare va depinde şi de decizia Consiliului Naţional Politic al PLDM, ţinând cont că liberal-democraţii nu au participat la discuţiile respective.

Întrebat dacă viitoarea coaliţie se va mai numi „proeuropeană” în cazul în care din ea va face parte Partidul Comuniştilor, Andrian Candu a spus că „PD va fi gata să se coalizeze inclusiv cu PCRM dacă asta va da stabilitate ţării, dacă va asigura apropierea de UE. Credem că e cazul ca odată şi odată să depăşim toate emoţiile şi artificiile, ca toate partidele considerate proeuropene să revină la masa de negocieri. Iar dacă PCRM doreşte să participe, este bine venit”.

PLDM nu se teme de anticipate

Liderul PLDM Valeriu Streleţ a afirmat că orice alegeri, pe lângă faptul că sunt democratice, oferă o nouă speranţă. Fostul premier apreciază că alegerile anticipate ar putea mobiliza partea bună a societăţii în faţa unor atentate la parcursul european al Republicii Moldova, conform unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN. În opinia sa, un eventual scrutin anticipat ar putea furniza un rezultat poate altul decât îl estimează astăzi anumiţi actori politici sau anumite sondaje şi totodată un eventual scrutin ne-ar putea duce în cu totul alt proiect integraţionist decât cel în care ne aflăm astăzi.

„Odată ce graţie prestaţiei coaliţiilor de guvernare pro-europene de până în prezent, pe de o parte, influenţelor propagandistice mediatice masive estice, unei maniere foarte agresive de a face politică a partidelor de stânga, care sunt generos finanţate din afară – toţi aceşti factori luaţi împreună ar putea duce într-adevăr la o turnură destul de spectaculoasă a orientării geopolitice generale a Republicii Moldova. Or, astăzi este declarată ca o prioritate absolută integrarea europeană. Nu ştim ce ar putea fi după alegerile anticipate”, a declarat liberal-democratul.

Întrebat cum va arăta următoarea alianţă de guvernare, cu PLDM sau fără PLDM, Valeriu Streleţ a declarat că, dacă ar intra şi PLDM, această alianţă de guvernare va fi una extrem de incomodă pentru democraţi. Fără PLDM probabil va fi o guvernare mai comodă pentru democraţi, probabil vor reuşi să conserve sistemul pe care l-au construit şi pe care, din câte se vede, ţin cu tot dinadinsul să şi-l păstreze, a remarcat Streleţ.

Apelul lui Ghimpu

PLDM trebuie să rabde şi să participe la negocierile pentru formarea alianţei pro-europene, a declarat preşedintele PL, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PROTV –Chişinău”. „Ei trebuie să ia exemplu de la noi. Şi noi am trecut print-o situaţie similară, au vrut să ne distrugă partidul, ne-au luat deputaţii, am fost scoşi de la guvernare. Dar am acceptat să revenim la guvernare de dragul integrării europene. De dragul alianţei eu răbdam, dar în interior luptam”, a spus Ghimpu.

Liderul liberal a adus acuzaţii în adresa PLDM pentru că au semnat iniţiativa Partidului Socialiştilor privind alegerea directă a şefului statului. „Aţi văzut cu cine au făcut alianţă. Ei au încălcat Acordul de constituire a alianţei, deoarece nu au anunţat că părăsesc alianţa. În Acord este scris că nici unul din noi nu are voie să voteze un proiect de lege cu alte partide decât cele din alianţă”, a adăugat fruntaşul liberal.

Propunerea comuniştilor

Partidul Comuniştilor a cerut lansarea unui dialog între fracţiunile parlamentare, conform deputatului comunist Artur Reşetnicov, care afirmă că Parlamentul are obligaţia să voteze executivul şi este datoria fiecărei fracţiuni parlamentare, a deputaţilor care au mandatul cetăţenilor, să se aşeze la aceste discuţii şi să încerce, în baza acestui dialog, să identifice un guvern care ar face faţă provocărilor prezente şi care ne aşteaptă în viitorul apropiat. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, deputatul a menţionat că propunerea este de a iniţia un dialog fără culoare politică, fără ideologie, transmite IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite