Marian Lupu a fost demis, cu 76 de voturi, din funcţia de preşedinte al Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Lupu. FOTO Arhivă
Marian Lupu. FOTO Arhivă

Deputaţii l-au demis pe Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Legislativului cu 76 de voturi pro şi 3 contra. Acum, în prezidiul Parlamentului a rămas doar liberal-democrata Liliana Palihovici. Democraţii susţin că acest vot însemană alegeri anticipate.

Proiectul comuniştilor privind demiterea lui Marian Lupu a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului. A fost creată o comisie privind organizarea votului secret pentru revocarea preşedintelui Parlamentului.

Din comisie fac parte deputaţii comunişti Igor Vremea, Zinaida Chistruga şi Gheorghe Anghel. Din partea liberal-democraţilor este Valeriu Ghileţchi şi Iurie Chirescu. Din partea democraţilor a fost înaintat deputatul Alexandru Stoianoglo. Deputatul PL, Valeriu Munteanu a spus că liberalii niciodată nu au votat acţiuni comuniste şi nu vor participa la acest vot. Însă liberalul Ion Hadârcă a spus că fracţiunea PL îl înaintează pe Vadim Vacarciuc să facă parte din comisie. Parlamentarii au luat pauză pentru a alege preşedintele comisiei şi pentru a pregăti procedura de vot.

Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a spus că există circumstanţe perfecte ca Marian Lupu să dea dovadă de bărbăţie şi să mediteze asupra „variantei zero“. El a făcut aluzie la insistenţele PD de până la demiterea Guvernului, când Marian Lupu spunea că Vlad Filat trebuie să-şi dea demisia, după care o va face şi el, iar renegocierea acordului de guvernare se va face de la zero.

Marian Lupu le-a răspuns liberal-democraţilor că nu le va oferi plăcerea să demisioneze. „Votaţi proiectul. Acesta va fi actul de bărbăţie şi curaj“, a spus liderul democrat.

Potrivit Constituţiei, preşedintele Parlamentului poate fi demis din funcţie cu două treimi din numărul total al deputaţilor. Procesul de vot poate fi şi secret.

Guvernul Republicii Moldova a fost demis pe 5 martie, cu votul a 54 de deputaţi reprezentând grupurile parlamentare ale comuniştilor şi ale democraţilor, plus patru neafiliaţi. Atunci Vlad Filat declarat că motivul pentru care moţiunea a trecut este demisia democratului Vlad Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Legislativului.

Liderii coaliţiei de guvernare de la Chişinău (Alianţa pentru Integrare Europeană) duc un război deschis din luna ianuarie, după aflarea despre un incident tragic petrecut la vânătoare, la care au participat procurorul general, dar şi judecători şi oameni de afaceri. Pe 13 februarie, liderul PLDM, a anunţat că formaţiunea sa iese din acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană. El a explicat că algoritmul de împărţire a fotoliilor după numărul de voturi acumulate la alegeri de fiecare dintre cele trei partide este o „moşie de partid“.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite