Demisia guvernatorului BNM a cauzat anularea mandatului pentru reprezentanţii FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE la Chisinau. FOTO: Adevarul
Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE la Chisinau. FOTO: Adevarul

Implementarea reformelor reprezintă unica soluţie pentru redresarea situaţiei în Republica Moldova, crede Amabasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola. Diplomatul european a recomandat elaborarea unui plan de acţiuni constituit din acţiuni viabile pentru a depăşirea crizei.

„Demisia foarte nepotrivită a guvernatorul BNM a cauzat anularea mandatului pentru reprezentanţii FMI sosiţi la Chişinău. FMI a avut nevoie de garanţii, de o stabilitate politică. Pentru a obţine semnarea unui Acord cu FMI aveţi nevoie de reforme. FMI cere uneori reforme prea dure, însă acest mecanism a funcţionat în toată lumea. Cred că va funcţiona şi la voi. Aşa că faceţi reforme, semnaţi Acordul cu FMI şi deblocaţi finanţarea externă”, a îndemnat Tapiola în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune “Moldova 1”, transmite IPN.

Diplomatul european a mai recomandat pentru Republica Moldova elaborarea unui plan de acţiuni constituit din paşi concreţi pentru a depăşi criza. Autorităţile de la Chişinău trebuie să facă un efort adevărat şi sincer pentru a găsi soluţii. Reformele, climatul investiţional, sectorul bancar, lupta cu corupţia, politici largi de incluziune, Găgăuzia, Transnistria, acestea sunt priorităţi. Dar nu trebuie de făcut reforme pripite, negândite”, a declarat şeful misiunii UE la Chişinău.

Tapiola consideră că guvernarea de la Chişinău este capabilă să găsească soluţii pentru depăşirea crizei. „Atunci când se vrea,se găsesc soluţii. Nu văd niciun motiv tehnic care să împiedice guvernarea să rezolve problemele. Altceva e că sistemul politic este influenţat de interese personale, iar acest lucru împiedică implementarea reformelor şi împiedică investitorii străini să vină în Republica Moldova” , a adăugat Tapiola.

Referindu-se la Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE, ambasadorul a spus că Uniunea Europeană urmăreşte  îndeaproape situaţia din Republica Moldova şi a îndemnat autorităţile să se implice mai mult în implementarea lui. „Acordul de asociere este unul bun. Pur şi simplu, trebuie de implementat mai riguros”, a declarat Pirkka Tapiola.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite