Declaraţie: Conflictului transnistrean nu poate fi soluţionat din cauza corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Guvernarea, prin organizarea acţiunilor de comemorare a 25 de ani de la începutul luptei pentru apărarea integrităţii şi independenţei Moldovei, încearcă să muşamalizeze propria ignoranţă în raport cu problema integrităţii teritoriale, dar şi cu soarta locuitorilor din stânga Nistrului. O declaraţie în acest sens este semnată de către liderii PLDM, PAS, PPDA, dar politicianul Oazu Nantoi.

Într-o conferinţă de presă la IPN, aceştia au spus că şi mai grav este faptul că diferendul transnistrean a devenit „un business murdar comun al celor de Chişinău şi Tiraspol”.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: cauza principală de nesoluţionare a conflictului transnistrean este corupţia, iresponsabilitatea şi incompetenţa clasei politice din Republica Moldova, care nu este capabilă şi nu doreşte să ajungă la un consens asupra principiilor de bază care urmează să stea la temelia statului moldovenesc şi nu este în stare să exprime o voinţă comună de rezistenţă la tentativele guvernanţilor de la Moscova de a menţine regimul separatist din stânga Nistrului”, a citat Oazu Nantoi din declaraţia comună.

Semnatarii afirmă că actuala guvernare tratează cu dispreţ şi cinism cetăţenii de malul drept al Nistrului şi cu încă mai multă făţărnicie mimează preocuparea faţă de soarta şi drepturile oamenilor de bună credinţă din stânga Nistrului. În opinia semnatarilor, în spatele formulelor ceţoase de tipul: „statutul juridic special, garantat cu certitudine” pentru regiunea de est a Republicii Moldova, asupra cărora insistă diplomaţia Federaţiei Ruse şi care sunt preluate de guvernanţii de la Chişinău, se ascunde scenariul de conservare a regimului autoritar existent în regiune şi crearea, în locul Republicii Moldova, a unui pseudo-stat nefuncţional şi „transnistrizat”.

„Astăzi putem afirma cu certitudine că în 25 de ani conflictul de la Nistru s-a transformat într-o sursă de venit pentru grupurile de interese atât de pe malul drept, cât şi de pe malul stâng, iar de la aceasta au de suferit doar cetăţenii Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului. În toţi aceşti ani, toate principiile statului de drept au fost şi continuă să fie violate”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu.

Preşedintele PPDA, Andrei Năstase, a menţionat că până în prezenta participanţii la Războiul sângeros de la Nistru nu au încă un statut potrivit, iar legea care le reglementează anumite drepturi a fost ciopârţită de-a lungul timpului şi necesită o nouă abordare.

Preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru, a subliniat că, în contextul „tandemului Plahotniuc – Dodon”, care se află astăzi la guvernare, conflictul transnistrean nu doar că nu are sorţi de a fi soluţionat, dar şi se creează zone noi de tensiune, prin agitaţia care se face în rândul populaţiei.

Semnatarii consideră că guvernarea în mod imperativ trebuie să ceară şi să asigure condiţiile pentru evacuarea definitivă a trupelor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, guvernarea trebuie să elaboreze şi să aplice politice justificate de asigurare a drepturilor sociale pentru participanţii la restabilirea regimului constituţional, pentru persoanele intern deplasate şi victimele agresiunii separatiste împotriva Republicii Moldova. O altă solicitare către autorităţi este să promoveze interesele cetăţenilor Republicii Moldova în procesul de identificare a soluţiei de reglementare a conflictului transnistrean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite