Declaraţie: Alegerile libere şi corecte sunt esenţiale pentru relaţia R. Moldova cu statele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desfăşurarea alegerilor prezidenţiale într-o manieră credibilă, incluzivă şi transparentă, în acord cu standardele internaţionale, este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau la baza relaţiei Republicii Moldova cu ţările europene.

Totodată, acest lucru este esenţial pentru dezvoltarea ei ca ţară democratică şi pentru consolidarea încrederii cetăţenilor ţării în instituţiile de stat. Tezele se regăsesc într-o declaraţie comună a 19 state europene privind viitoarele alegeri prezidenţiale de la 1 noiembrie, transmite IPN.

Acestea solicită autorităţilor Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin şi fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneţia şi rapoartele finale ale OSCE sau ODIHR pentru a garanta transparenţa finanţării partidelor şi a campaniilor. „Toţi cetăţenii ar trebui să poată să-şi exercite dreptul de vot în condiţii de siguranţă, în pofida pandemiei de coronavirus. Încurajăm toţi actorii politici şi instituţiile statului să contribuie la un proces electoral exemplar, pe care cetăţenii Republicii Moldova îl merită, fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali şi a funcţionarilor publici”, se arată în document.

Statele semnatare ale declaraţiei subliniază că este esenţial ca tuturor candidaţilor să li se asigure condiţii de concurenţă egale, care să se extindă la toate aspectele relevante, de la înregistrare, finanţare publică, la acces egal la mass-media cu prezentări corecte şi imparţiale. Potrivit lor, autorităţile au datoria faţă de cetăţeni să fie proactive, transparente şi eficiente, inclusiv atunci când tratează plângeri sau dispute electorale.

În declaraţie se mai subliniază că miza viitoarelor alegeri prezidenţiale este foarte mare pentru cetăţenii Republicii Moldova, în ceea ce priveşte respectarea standardelor democratice şi consolidarea statului de drept, în conformitate cu angajamentele ţării în temeiul Acordului de Asociere în calitate de cadru al relaţiilor sale cu UE.

„Facem apel la autorităţile Republicii Moldova pentru a facilita munca nestingherită a observatorilor electorali internaţionali şi interni, în beneficiul unor alegeri bine documentate şi credibile. Este deosebit de important să se asigure siguranţa alegătorilor şi a observatorilor cu privire la pandemia de Coronavirus prin măsuri adecvate de atenuare. Statele semnatare ale prezentei declaraţii subliniază sprijinul lor atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru cetăţenii săi în eforturile lor de a consolida instituţiile democratice, precum şi pentru ca oamenii din Republica Moldova să îşi exprime voinţa în alegeri libere şi corecte”, se mai arată în document.

Declaraţia este semnată de Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Suedia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite