De Ziua Unirii, Igor Dodon îndeamnă cetăţenii să privească filmul „Unire prin ocupaţie”: Veţi afla adevărata faţă a aşa-numitei Uniri VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon nu renunţă nicio clipă să prezinte adevărul istoric din punctul său de vedere. În timp ce, pe 27 martie, o parte din societate sărbătoreşte Ziua Unirii Barasabiei cu România, şeful statului califică acest eveniment ca pe o zi a ocupaţiei române. Dodon a publicat pe pagina sa de Facebook un film documentar, „Unire prin ocupaţie”, şi îndeamnă moldovenii să-l privească pentru a afla „adevărata faţă a Unirii”.

„Vă invit să vizionaţi acest film, realizat de organizaţiile patriotice moldoveneşti. Veţi afla din el adevărata faţă a aşa-numitei Uniri din 1918 şi a zilei de 27 martie. Veţi înţelege cât de grav a fost mistificată istoria poporului nostru în ultimul sfert de veac. Să ne cunoaştem trecutul, pentru a şti de ce erori şi traume istorice să ne ferim în viitor”, a subliniat Dodon.

Autorul documentarului spune că moldovenii au trecut în acele timpuri prin „două decenii de ocupaţie care a dus teroare şi umilinţă”. Iar ca argumentul să fie unul credibil, realizatorii filmului prezintă şi opinia istoricului Sergiu Nazaria.

„Din ianuria până la sfârşitul lunii martie, atâta timp cât a durat acţiunea de cucerire a Basarabiei au avut loc lupte. Populaţia a opus rezistenţă. Au fost împuşcaţi, conform datelor oficiale româneşti, peste 10 mii de oameni. Deci, nu a fost unire, ci o anexare”, a menţionat istoricul.

Potrivit lui Nazaria, cei şapte membri ai Sfatului Ţării care au votat împotriva unirii au fost împuşcaţi, iar cei care au votat pentru unire au făcut-o sub presiunea armatei române. 

„În condiţiile teroarei în masă a fost obţinut rezultatul scontat”, a adăugat Sergiu Nazaria în documentarul promovat de Igor Dodon.

În film sunt prezentaţi şi martori ai acelor vremuri care mărturisesc despre „cum români au intrat nepoftiţi în ţara noastră”.

Elita politică românească nu-i considera de moldoveni demni de a ocupa funcţii de conducere. Localnicii erau trataţi de către fraţii români drept exponenţi ai unei rase inferioare, preferând să-i exploateze prin munci silnice. După unire, zeci de mii de moldoveni erau duşi la muncă sezonieră în România. Acolo, erau obligaţi să muncească pe moşiile românilor în calitate de forţă de muncă ieftină”, spune autorul filmului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite