De ce vrea Andrian Candu un referendum de anulare a sistemului electoral mixt şi e dispus chiar să-l sprijine financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că cetăţenii Republicii Moldova vor să-şi aleagă deputaţii în mod direct. În opinia sa, anume din acest motiv un eventual referendum de anulare a sistemului electoral mixt nu se va solda cu succes.

Andrian Candu afirmă că e dispus să iniţieze un dialog cu colegii săi din Partidul Democrat, privind posibilitatea de a susţine organizarea unui astfel de referendum, chiar din punct de vedere financiar.

Şeful Legislativului ar vrea ca în urma rezultatului eşuat al plebiscitului să fie demonstrat că ideea de anulare a votului mixt este una depăşită.

„Eu chiar vreau ca el să se desfăşoare, ca să vadă şi societatea civilă rezultatul care va fi acelaşi ca şi rezultatul lui Dodon pe municipiul Chişinău (referindu-se la referendumul de demitere a primarului general). Regret că ar trebui să cheltuim 60 de milioane. Am să discut cu colegii din partid să încercăm să colectăm şi bani şi să venim să ajutăm societatea civilă, să ne implicăm şi noi în organizarea referendumului cu semnători şi cu tot ce este necesar”, a declarat preşedintele Parlamentului joi, 14 decembrie, la emisiunea „ÎnProfunzime” de la ProTV Chişinău.

Amintim că o parte din societatea civilă de la Chişinău a solicitat marţi, 21 noiembrie, iniţierea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. Aceştia consideră că sistemul electoral mixt a fost adoptat pentru ca Partidul Democrat să se menţină la putere şi după alegerile din 2018.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite