De ce este vitală primăria Chişinău pentru România. Bătălia a început

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Codreanu şi-a lansat astăzi candidatura pentru funcţia de primar al oraşului Chişinău
Constantin Codreanu şi-a lansat astăzi candidatura pentru funcţia de primar al oraşului Chişinău

Primăria capitalei Republicii Moldova este vitală pentru România şi politica sa unionistă, declarată şi asumată public prin decizia istorică a parlamentului adoptată pe data de 27 martie 2018.

Reprezentaţi ai autorităţilor locale din România, membri ai tuturor partidelor parlamentare, de la putere sau din opoziţie, au ales astăzi să se afle la Chişinău. Toate autorităţile locale importante din Moldova de la Vest de Prut au fost reprezentate (Suceava, Piatra Neamţ, Bacău, ş.a.m.d.), fiind alături de Constantin Codreanu, candidatul unionist la primăria Chişinău, inclusiv primarul Iaşi-ului, Mihai Chirica.

Dar să o luăm cu începutul, ca să vedem de ce este acest aspect atât de important.

În perioada 1-14 aprilie 2018, în Chişinău are loc o consultare publică cu privire la dorinţa de Unire cu România. Comunicarea pe subiect s-a făcut atât în stradă cât şi online, atât în limba română cât şi în limba rusă. Consultarea publică, ce va lua sfârşit sâmbătă, arată la acest moment câteva cifre cu adevărat surprinzătoare: din peste 25 000 de persoane chestionate, peste 59% s-au declarat favorabile Unirii cu România.

De altfel, cu doar câteva zile înainte avusese la Chişinău cea mai amplă manifestaţia stradală de după 2009, moment la care a avut loc demolarea regimului dictatorial al lui Vladimir Voronin. O mulţime impresionantă a cerut pe 25 martie 2018 Unirea cu România ca şi unică soluţie.

Ce arată acest lucru? Că opţiunea cetăţenilor oraşului Chişinău de a pune în funcţia publică un primar unionist, nu a fost deloc una întâmplătoare: Chirtoacă a ajuns primar nu pentru calităţile sale oratorice ci pentru că a fost acel candidat identificat de electorat în alegerile precedente ca fiind cel mai unionist.

Ce însemnă acest lucru? Că în realitate şansele cele mai mari de a ocupa funcţia publică de primar a oraşului Chişinău le are candidatul identificat de alegători ca fiind unionist. Ori la acest moment acel candidat care stă cel mai bine faţă electoratului este Constantin Codreanu, politician român născut în Republica Moldova, şeful comisiei parlamentare pentru Românii de pretutindeni. Înainte însă de a ocupa funcţia de deputat, timp de aproape 10 ani a activat în Republica Moldova ca un promotor al mişcării unioniste din partea de societate civilă.

Există însă şi alţi candidaţi care s-au lansat în curs electorală şi care propun unionismul ca şi soluţie. Societatea civilă a încercat o mediere în vederea alegerii unui candidat unic, însă porţile au fost închise, interesul politic şi obligaţiile de partid fiind probabil mult prea mari.

În fapt la acest moment există un singur candidat unionist, Constantin Codreanu, şi mai mulţi candidaţi care susţin făţiş sau sugerează susţinerea faţă de Unirea cu România ca unică soluţie. Un singur candidat se opune deschis acestui proces, reprezentantul partidului socialist al lui Igor Dodon.

27 martie 2018

Pe data de 27 martie 2018, spre surprinderea tuturor, parlamentul de la Bucureşti avea să aprobe cu unanimitate de voturi o declaraţie de Unire paşnică cu Republica Moldova, atunci când cetăţenii acestui stat vor decide, fără nici o constrângere, că în marea lor parte asta îşi doresc.

Consecinţele pe plan intern şi extern nu s-au lăsat aşteptate. Prin votul parlamentului practic România a devenit un stat cu politică unionistă oficială(precum Corea, China, ş.a.m.d.), pe care fiecare reprezentant al statului trebuie să o susţină, inclusiv preşedintele ţării, Klaus Iohannis.

De ce este importantă primăria Chişinău?

Capitala Republicii Moldova a fost, este şi trebuie să rămână o redută unionistă. Aproape un milion de moldoveni locuiesc oficial aici, ceea ce îl face primul şi cel mai important oraş din Republica Moldova, al doilea oraş ca mărime din România(după Bucureşti) şi unul din cele mai importante oraşe din sud-estul Europei.

Unul din trei cetăţeni ai oraşului Chişinău şi-au dobândit deja la acest moment şi cetăţenia română. Cifra este de asemenea una impresionantă, neexistând practic nici un cetăţean care să nu aibă cel puţin o rudă cu cetăţenia română.

Financiar miza nu este mare deoarece probleme sunt multe iar banii sunt foarte puţini, într-un stat în care bugetele autorităţilor locale nu ajung nici de plata salariilor. Soluţii există, însă ele se află la Bucureşti şi Bruxelles, adică de acolo de unde vin banii. Cinci miliarde de euro şi-a propus să aducă Codreanu la Chişinău în următorii şase ani, bani europeni şi româneşti cu care să modernizeze oraşul.

Unirea cu România se poate face la acest moment prin două căi posibile: votul din cele două parlamente sau referendum popular. Votul de către parlamentul de la Bucureşti a fost dat, însă votul parlamentului de la Chişinău este puţin probabil să apară în perioada imediat următoare. Asta înseamnă că rămâne în realitate ca primă opţiune doar consultarea publică prin intermediul unui referendum.

Cum spunea şi Iulian Chifu: „Nici Stalin nu a reuşit, cu tot mecanismul represiv, să şteargă rezistenţa şi românismul, sau aspiraţia spre unionism.“

Ori tocmai de un astfel de referendum se pregăteşte societatea civilă la acest sfârşit de an. Ori un primar unionist de bună factură la conducerea oraşului Chişinău va duce balanţa alegerii net favorabil unui vot majoritar unionist la referendum. Se ştie că cetăţenii sunt puternic ataşaţi de reprezentanţii de la nivel local şi de multe ori simpatizează cu aceştia şi cu convingerile lor.

Tocmai de aceea un primar unionist devine o cerinţă obligatorie ca să începem drumul spre Unire iar ea să aibă loc, spre surprinderea multora, dar nu a noastră, chiar la sfârşitul acestui an.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite