De ce SUA este un promotor mai activ al agendei europene a Republicii Moldova decât însăşi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenda europeană a Republicii Moldova, promovată mai intens de SUA decât însăşi UE FOTO: Adevărul
Agenda europeană a Republicii Moldova, promovată mai intens de SUA decât însăşi UE FOTO: Adevărul

Politologul Dionis Cenuşa susţine că SUA este un promotor mai activ al agendei europene a Republicii Moldova decât însăşi UE deoarece ţările europene sunt acum mai preocupate cu gestionarea crizelor comunităţii.

Expertul în politică externă, Dionis Cenuşa, susţine în cadrul unei analize publicate de IPN că operativitatea americană a putut fi observată după demiterea guvernului Streleţ când SUA a transmis un mesaj clar prin care a spus că interesele personale ale politicienilor prevalează celor naţionale şi pun în pericol parcursul european.  Potrivit analizei, integrarea europeană este văzută de donatorii externi o modalitate prin care poate fi minimalizată influenţa negativă a Rusiei asupra Republicii Moldova.

Expertul precizează că în condiţiile de criză din Republica Moldova, spre deosebire de SUA, partenerii non-europeni se abţin, începând cu noiembrie 2014, să preseze deschis guvernanţii în favoarea agendei europene. „SUA acţionează mai categoric, deseori având o retorică vizibil tranşantă, chiar mai ascuţită decât cea a UE, care uneori este total netedă sau tardivă. Totuşi, de ce SUA apar deseori drept promotori mai activi şi duri ai agendei europene decât însăşi UE?” afirmă autorul analizei.

Potrivit lui Dionis Cenuşa, mesajele SUA către Republica Moldova sunt mai rapide datorită faptului că politica externă a UE depinde de guvernele naţionale ale 28 de state, iar Serviciul European de Acţiune Externă nu este la fel de puternic şi omogen ca Departamentul de Stat al SUA. În acelaşi timp, oficialii europeni nu îşi pot permite declaraţii tranşante deoarece ar trebui să aibă binecuvântare nu doar de la serviciul diplomatic european, dar şi de la întreaga maşinărie UE. În afară de aceasta, UE este preocupată acum de crizele legate de situaţia din Ucraina, relaţia UE-Rusia şi cea a refugiaţilor interconectată cu războiul din Siria.

„Din cauza suprapunerii crizelor şi pătrunderii lor în interiorul UE (criza refugiaţilor), situaţia politică din Moldova devine tot mai puţin semnificativă pentru decidenţii de la Bruxelles, dar şi din capitalele europene. Acest lucru este ştiut bine de către Delegaţia UE de la Chişinău căreia îi devine tot mai dificil să convingă Bruxelles-ul să reacţioneze prompt la devierile, permanente, care au loc în procesul politic din Moldova”, se arată în analiza politologului.

Astfel, niciuna din aceste constrângeri nu vizează SUA, fapt ce le permite americanilor să fie mai activi, inclusiv în promovarea agendei europene. În concluzie, Dionis Cenuşa, spune că  SUA pledează mai activ în favoarea agendei europene, criticând, pe faţă şi fără nicio rezervă, guvernanţii moldoveni pentru erodarea vectorului european, fapt ce nu deranjează deloc UE, care mereu poate conta pe operativitatea şi motivaţia americană în promovarea proiectului european în Moldova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite