De la Preşedinţie în cinematografie. Dodon anunţă crearea unui documentar despre istoria poporului moldovenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe micile ecrane ar putea apărea, în curând, premiera unui film documentar despre istoria poporului moldovenesc, la comanda preşedintelui ţării, Igor Dodon. Anunţul a fost făcut de către şeful statului vineri, 24 martie, în cadrul conferinţei internaţionale ştiinţifice „Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică şi perspectiva dezvoltării”, organizată tot de Preşedinţie.

„Vă anunţ, în premieră, că în curând o echipă de profesionişti va purcede la crearea unui film documentar despre istoria poporului moldovenesc, de la începuturi, până în zilele noastre. Va fi o producţie cinematografică excepţională, pe care o vom prezenta în toamnă, în ajunul jubileului de 100 de ani de la fondarea Republicii Democratice Moldoveneşti, la 2 decembrie 2017”, a declarat Igor Dodon.

Preşedintele a mai adăugat că el este adeptul ideii că statalitatea moldovenească are o istorie de secole, a cărei bază a fost pusă în secolul XIV. 

„Noi de mai multe ori am pierdut suveranitatea, dar am păstrat memoria convieţuirii într-un propriu stat, independent, moldovenesc. Statalitatea moldovenească trebuie consolidată şi prin discuţii academice, şi prin iniţiative politice, dar şi prin programe naţionale de restabilire a încrederii cetăţenilor în propria ţară”, a menţionat şeful statului.

Dodon a dat asigurări că sub egida preşedintelui vor fi organizate evenimente şi vor fi create produse prin care să promoveze statalitatea ţării.

„Este uimitor că, deşi marea majoritate a populaţiei ţării noastre se identifică drept moldoveni şi vorbitori de limba moldovenească, nouă ni se impune o altă istorie şi o altă identitate. Şi este uimitor că aşa-numitele elite politice acceptă orbeşte acest lucru”, a precizat şeful statului.

Potrivit lui, sondajele de opinie, inclusiv recensămîntul din 2004, confirmă că cetăţenii se percep pe sine ca moldoveni. Această percepţie generală şi autoidentificare a populaţiei băştinaşe este mai mult decât o constatare sociologică. Este o probă a faptului că socio-psihologic, identitar, simbolic, istoric şi geografic oamenii de pe aceste pământuri se regăsesc ca parte a unei comunităţi omogene, cu un nume reprezentativ şi cu o memorie colectivă bine înrădăcinată. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite