De ce nu vrea Dumitru Diacov includerea limbii române în Constituţie: Va dezbina societatea din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, afirmă că limba pe care o vorbeşte este cea română. Cu toate acestea, democratul susţine că nu e o idee bună ca proiectul de modificare a Constituţiei, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”, să fie adus în discuţii în Parlament, pe motiv că va diviza şi mai mult societatea.

„Este o problemă de simţire naţională a populaţiei care trăieşte pe acest pământ. Noi la momentul de faţă avem o situaţie pe care o avem. Dacă noi suntem politicieni care încercăm să redăm starea de spirit a societăţii, noi trebuie să recunoaştem că este o problemă foarte delicată, foarte sensibilă, care necesită timp. Nu avizul pozitiv al Guvernului, ne-am îmbrăcat în straie festive, am venit şi am rezolvat”, a explicat Dumitru Diacov miercuri, 15 noiembrie, în timpul şedinţei Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret şi sport.

Potrivit lui, „trebuie ca Parlamentul Republicii Moldova să reflecte starea de spirit a întregii societăţi”, atunci când vorbim de introducerea limbii române în Constituţie ca limbă de stat.

„Reflectă Parlamentul starea de spirit a celor care consideră că limba e română? Nu. Eu pledez pentru aceea ca limba să fie română, să fie stipulat în Constituţie, dar eu înţeleg că aducerea în Parlament a acestui proiect nu face altceva decât să aducă o temă care dezbină şi mai mult societatea Republicii Moldova”, a adăugat Diacov.

Totuşi, preşedintele de onoare al PDM a votat în favoarea avizului pozitiv dat de comisie, votul acestuia fiind decisiv în acest sens.

Amintim că recent şi Comisia economie, buget şi finanţe a dat aviz pozitiv proiectului respectiv. 

Curtea Constituţională s-a pronunţat marţi, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputaţi, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituţie, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.

Igor Dodon a criticat decizia Curţii Constituţionale de marţi, 31 octombrie. Preşedintele afirmă în Constituţia ţării, în datele recensămîntului populaţiei, dar şi în arhivele medievale este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc.

De asemenea, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova anunţă că se va împotrivi tentativei de a înlocui sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituţia ţării.

Şi vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a comentat decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău. Oficialul rus afirmă că decizia respectivă nu ar trebui să ne uimească, deoarece judecătorii Curţii deţin paşapoarte româneşti.

„De ce să ne mire? Din şase membri ai Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, cinci sunt români, conform paşaportului”, a menţionat Dmitrii Rogozin pe pagina sa de Facebook

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite