De ce jurnalistul rus Deleaghin a fost interzis la Chişinău, iar Băsescu vine fără a fi sancţionat. Voronin cere explicaţii de la Jizdan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, solicită ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, să ofere explicaţii în scris privind motivul autorităţilor moldovene de a-i interzice jurnalistului rus Mihail Deleaghin să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Fostul şef de stat este revoltat pe faptul că, în timp ce unor oficiali li se interzice accesul, „duşmani deschişi ai statului nostru, cum ar fi Traian Băsescu”, vin fără a fi sancţionaţi.

„Cauzele acestei interdicţii sunt necunoscute. Conform informaţiilor apărute în mass-media, reprezentanţii poliţiei i-au incriminat savantului rus, chipurile, incapacitatea de a-şi întemeia scopul venirii sale la Chişinău, ceea ce, fireşte, sună ca o mare neghiobie”, se arată în scrisoarea deschisă adresată de către Vladimir Voronin lui Alexandru Jizdan. 

Comunistul susţine că „niciun om cu judecată sănătoasă nu va putea să creadă că Mihail Deleaghin nu a fost în stare să explice motivul sosirii sale la Chişinău. Cu atât mai mult că dumnealui a prezentat poliţiştilor şi varianta tipărită a invitaţiei pe care a primit-o din partea PCRM”.

„Prin urmare, această revoltătoare interzicere de a-l lăsa să intre în Moldova pe savantul rus a fost nu altceva decât un act îndreptat împotriva PCRM, care, după cum se ştie, este un partid parlamentar”, afirmă Voronin. 

Preşedintele PCRM a apreciat cele întâmplate ca un demers revoltător şi impertinent de discreditare a imaginii ţării noastre, de insultare directă nu numai a cunoscutului savant rus, ci şi a tuturor organizatorilor şi participanţilor la conferinţa internaţională sosiţi la Chişinău din 15 ţări ale Europei”.

„În timp ce în republică vin fără a fi sancţionaţi duşmani deschişi ai statului nostru, cum ar fi Traian Băsescu, Alex Grigorievs şi alţii care în mod deschis cheamă la lichidarea Republicii Moldova şi care se amestecă activ în politica ţării noastre, jignesc poporul nostru şi nu recunosc statalitatea noastră”, a subliniat fostul şef de stat.

În acest context, în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi de conducător al Partidului Comuniştilor din Moldova, partid care l-a invitat pe Mihail Deleaghin la o acţiune internaţională, Vladimir Voronin cere ministrului să-i fie prezentate în formulă scrisă toate împrejurările privind situaţia dată şi cauzele concrete din care domnului Deleaghin i-a fost interzisă intrarea în Moldova, precum şi temeiurile aplicării altor măsuri restrictive faţă de oaspetele nostru. 

De asemenea, liderul PCRM solicită ca Alexandru Jizdan să-şi ceară scuze publice de la Mihail Deleaghin pentru incidentul respectiv.

„Şi, principalul, domnule Jizdan, Dumneavoastră sunteţi obligat să respectaţi strict Legea şi Jurământul, ci nu să vă supuneţi unor politicieni obraznici, care au ajuns la guvernare pe căi neconstituţionale”, a conchis Voronin.

Amintim că jurnalistul, economistul şi politologul rus Mihail Deleaghin nu a avut acces pe teritoriul Republicii Moldova în seara de joi, 26 octombrie, când a vrut să ajungă la Chişinău pentru a participa la un eveniment în contextul aniversării a 100 de ani de la Marea Revoluţie Socialistă din octombrie, organizat de Partidul Comuniştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite