UPDATE De ce a fugit Usatîi la Moscova? Explicaţiile liderilor partidului Patria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatîi credea că ar putea fi arestat în Republica Moldova
Renato Usatîi credea că ar putea fi arestat în Republica Moldova

Fostul comunist şi actualul partener de partid al lui Renato Usatîi, Alexandr Petkov, a calificat drept „fără precedent” decizia Curţii de Apel de ieri, prin care Patria a fost exclusă din cursa electorală, şi a explicat de ce Usatîi a plecat din ţară.

Într-o conferinţă de presă, Petkov a spus că hotărârea CA a fost luată „în baza unor suspiciuni, fără probe concludente”. Totodată, el a spus că plecarea lui Usatîi ar avea legătură cu planurile organelor de drept, de a „se răfui cu formaţiunea politică”. „Astă noapte procurorii, în frunte cu Viorel Morari şi şeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, au avut o întâlnire. La 6 dimineaţa au început deja percheziţii la o serie de activişti din ţară, pe 14 adrese. Li se impută participarea la acţiuni extremiste, pentru a demonstra că partidul Patria plănuieşte acţiuni destabilizatoare. Negăm acest lucru”, a declarat Petkov.

Amintim că, pe 26 noiembrie, IGP, în colaborare cu Procuratura Generală şi SIS, au efectuat mai multe percheziţii la câţiva dintre membrii grupării Antifa, care se declară susţinătorii lui Renato Usatîi. Poliţiştii au găsit un întreg arsenal de arme, muniţii, scheme şi sume impunătoare de bani. (Detalii)

Potrivit lui Petkov, „autorităţile au spart contul de Facebook al lui Renato Usatîi şi au scris un mesaj de chemare la lupte. Sunt acţiuni provocatoare. Pentru activişti, le spunem că azi e o zi decisivă în care vom afla răspunsurile organizaţiilor internaţionale. Şi ne vom adresa la CSJ”.

UPDATE: Contactat de Adevărul Moldova, procurorul Viorel Morari a confirmat efectuarea mai multor percheziţii, dar nu a precizat dacă toate au legătură cu persoane din cadrul partidului Patria. „Percheziţiile au avut loc în cadrul a două dosare penale. Unul ţine de excrocherii, iar altul - de încălcarea vieţii private. Am fost inclusiv la o agenţie de pază, la care posibil a activat cineva din partidului Patria”, a mai spus Morari. El nu a precizat câte persoane au fost percheziţionate azi dimineaţa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite