David Lidington,ministrul pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii: „Un Parteneriat Estic prosper şi stabil este în interesul tuturor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Lidington, ministrul pentru Europa în cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii. FOTO AFP
David Lidington, ministrul pentru Europa în cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii. FOTO AFP

Ministrul pentru Europa al Marii Britanii, David Lidington, afirmă, într-un articol publicat în exclusivitate de „Adevărul“, că Parteneriatul Estic nu este doar un concept, ci o expresie a angajamentului UE faţă de vecinii săi estici, iar Acordul de Asociere oferă ţărilor din regiune speranţa că prosperitatea economică şi nivelul de viaţă din Uniunea Europeană pot fi şi ale lor.

  Vecinii din estul Uniunii Europene sunt o parte integrantă a Europei. Ei împărtăşesc istoria şi cultura europeană şi tind spre a construi un viitor independent şi prosper ca naţiuni suverane, libere de presiunile şi influenţa externă. Importanţa lor pentru UE este incontestabilă.

Din 1991 încoace, Europa de Est a trecut prin multe schimbări fundamentale. Răspândirea democraţiei, economiei de piaţă şi respectul pentru statul de drept au transformat peisajul politic. Este nevoie de eforturi adiţionale pentru a fortifica şi a dezvolta reformele care au fost deja lansate. Şi pentru susţinerea acestor schimbări, UE a propus Acordurile de Asociere, incluzând şi Zonele de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care vor oferi oportunităţi de creştere companiilor din regiune prin extinderea comerţului pe cea mai mare piaţă de desfacere din lume.

La Vilnius, liderii Uniunii Europene se întâlnesc cu reprezentanţii vecinilor noştri din Est. La această reuniune, Georgia şi Moldova parafează Acorduri de Asociere, ceea ce va fi o pagină nouă în relaţiile UE cu aceşti parteneri importanţi şi o recunoaştere a angajamentelor semnificative, precum şi a acţiunilor întreprinse de ei pentru a fi pregătiţi să facă faţă provocărilor mileniului 21.

Armenia a luat decizia de a nu se alătura Moldovei şi Georgiei în parafarea unui acord de asociere la Vilnius. Aceasta este o dezamăgire. Regatul Unit ar vrea, totuşi, să vadă Armenia în colaborare cu UE, pentru continuarea procesului de reforme, lipsit de presiuni externe.

Noi ne dorim un angajament continuu al UE cu Azerbaidjan şi sperăm că se va putea da un impuls negocierilor pentru un acord de asociere. Totodată, noi sperăm că se vor îmbunătăţi relaţiile dintre UE şi Belarus, ceea ce ţine de această ţară, iar eu îndemn în continuare Belarusul să realizeze reformele necesare pentru ca aceasta să devină o realitate.

Uşile UE rămân deschise şi acesta este mesajul nostru şi pentru Ucraina. Decizia guvernului Ucrainei de săptămâna trecuta de a amâna semnarea Acordului de Asociere a fost profund dezamăgitoare. Eu sincer sper că guvernul Ucrainei va reîncepe pregătirile pentru semnarea Acordului de Asociere în timpul apropiat şi îl îndemn să nu piardă momentul şi să implementeze reformele de care are nevoie ţara. Liderii Ucrainei au în faţa lor o alegere istorică, de a accepta viziunea de lungă durată a unui viitor european, iar cu el şi prosperitatea şi stabilitatea pe care-l va aduce, sau de a întoarce acele ceasornicului îndărăt şi a se îndepărta de la cel mai mare şi de succes bloc comercial.

Deschiderea uşii spre Vest nu înseamnă închiderea uşii spre Est. Parteneriatul Estic este benefic atât pentru regiune, cât şi pentru vecinii săi.

Nimeni nu spune că transformarea şi modernizarea se fac uşor şi rapid, însă experienţa ţărilor precum Polonia, Statele Baltice, Slovacia şi Slovenia arată că ele pot fi de succes acolo unde există voinţă politică. Studiile serioase în privinţa impactului acordurilor de asociere au arătat că aceste înţelegeri oferă o oportunitate reală pentru ca nivelul vieţii în această regiune să se apropie de cel a vecinilor.

Este în interesul tuturor ca ţările Parteneriatului Estic să devină mai prospere şi stabile. Deschiderea uşii spre Vest nu înseamnă închiderea uşii spre Est. Parteneriatul Estic este benefic atât pentru regiune, cât şi pentru vecinii săi. 

La Vilnius, UE demonstrează angajamentul său faţă de Parteneriatul Estic. Parteneriatul Estic este nu doar un concept sau un slogan pentru Regatul Unit sau UE. El este o expresie a angajamentului UE faţă de partenerii săi estici, faţă de prosperarea lor economică şi viitorul lor. Acordul de Asociere oferă speranţă regiunii că prosperitatea economică şi nivelul de viaţă al UE pot fi şi ale lor. Aceasta va necesita timp şi nimeni nu închide ochii la provocări, dar ceea ce demonstrează aceste acorduri e că Uniunea Europeană, la timpul marilor schimbări, este alături de voi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite