Daniel Ioniţă: Urmărim cu atenţie ceea ce face Guvernul în domeniul justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, susţine că statul vecin urmăreşte cu foarte mare atenţie orice pas pe care îl face Guvernul Republicii Moldova în domeniul justiţiei.

Diplomatul susţine că actualmente există diverse planuri, propuneri şi sugestii care în loc să creeze mai multă claritate în domeniul justiţiei, provoacă anumită confuzie atât pentru reprezentanţii României, experţii internaţionali, cât şi cetăţenii Republicii Moldova, transmite IPN.

„A fost cerută, de exemplu, opinia Comisiei de la Veneţia pe un proiect referitor la funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii şi înainte să aştepţi opinia experţilor respectivi acesta este trecut prin Parlament. A creat un astfel de gest multă confuzie”, a declarat Daniel Ioniţă în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul Jurnal TV.

Potrivit lui, o reformă în justiţie presupune o largă consultare publică, presupune încorporarea opiniilor actorilor relevanţi din sistem, inclusiv societatea civilă, avocaţi, asociaţii profesionale, partenerii internaţionali şi, ceea ce ar fi cel mai important, presupune voinţă politică de implementare. Ambasadorul consideră că problema principală în Republica Moldova nu este adoptarea unor legi bune, problema o reprezintă implementarea lor.

„Momentul când am simţit că chiar se doreşte să se facă ceva a fost întrerupt brusc de schimbarea Guvernului Maiei Sandu. În momentul acela, cu toţii practic am intrat în zona de aşteptare strategică în care nu mai cumpărăm cu mare uşurinţă doar vorbele, pur şi simplu aşteptăm faptele. Sunt angajamentele pe care, pe de o parte, Republica Moldova şi le-a asumat faţă de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte Acordul de Asociere şi DCFTA. Pe de altă parte, sunt recomandările care au venit de la experţii care răspund de aceste domenii: Comisia de la Veneţia, GRECO, Manival, recomandări care trebuie să fie implementate şi care nu au fost încă implementate”, a declarat oficialul român.

Daniel Ioniţă susţine că momentul în care fostul şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari a fost îndepărtat din funcţie ridică serioase semne de întrebare legate de interesele reale ale unui astfel de gest. „Nouă ni se pare că domnul Viorel Morari a fost îndepărtat când procurorii din subordinea domniei sale se apropiaseră de nişte dosare cu mare rezonanţă politică. Mi se pare că modul în care a fost desfăşurată ancheta ridică semne de întrebare”, a continuat diplomatul.

https://www.ipn.md/ro/daniel-ionita-urmarim-cu-atentie-ceea-ce-face-guvernul-7965_1071021.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite