Dan Dungaciu: Pentru ca Maia Sandu să aibă şanse în turul doi, trebuie să treacă de la un discurs anti-Plahotniuc la unul geopolitic VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, consideră că Maia Sandu, candidatul proruopean din turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, va trebui să schimbe discursul pentru a avea şanse împotriva candidatului prorus, Igor Dodon.

„Maia Sandu în turul întâi a avut un slogan legat strict de corupţie, oligarhi, în special Vlad Plahotniuc. Niciun discurs geopolitic sau dacă vreţi pe axa de polarizare Est-Vest. În turul doi, confruntată fiind cu Igor Dodon, care este esenţa mizei strategie a Rusiei în Republica Moldova, va trebuie să schimbe disrcusul. De la un discurs legat de anticorupţie la unul geopolitc. Va trebui să spună: Să fim uniţi împotriva candidatului Rusiei, ca să adune în jurul ei toate opţiunile proeuropenilor”, a declarat Dungaciu. 

Analistul politic afirmă că preocuparea principală a Maiei Sandu va fi legată de mobilizarea electoralui, care în primul tur a fost destul de pasiv.

„Problema Maiei Sandu este unu - mobilizarea. Maia Sandu trebuie să aducă la vot ca să compenseze aceste 10%, undeva pe la 60% prezenţă. Asta înseamnă un exerciţiu de mobilizare foarte mare. De ce e nevoie de mobilizare? Fiindcă aşa cum arată voturile pe masă în Republica Moldova, dacă candidaţii care nu au obţinut scor suficient să intre în turul doi, îşi vor repartiza mandatele către cei doi candidaţi, diferenţa dintre Maia Sandu şi Igor Dodon se păstrează”, a încheiat Dan Dungaciu într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Amintim că după procesarea a 99,47% din procesele verbale, socialistul Igor Dodon a obţinut 48,22%, iar candidatul comun al PAS, PLDM, PPDA, Maia Sandu, 38,43%. Cei doi se vor duela în turul doi de scrutin pe 13 noiembrie 2016.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite