Curtea lui Tănase a făcut un pas înapoi: „Dacă ar fi luat o altă decizie, s-ar fi transformat în birou politic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La ultimele două şedinţe ale Curţii Constituţionale au participat doar patru din cei şase judecători FOTO Tudor Iovu
La ultimele două şedinţe ale Curţii Constituţionale au participat doar patru din cei şase judecători FOTO Tudor Iovu

Potrivit analiştilor, judecătorii constituţionali au revenit în albia normalităţii declarând legală revocarea preşedintelui Parlamentului

Curtea Constituţională a recunoscut, ieri, legală revocarea democratului Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Legislativului şi instituirea interimatului funcţiei de şef al Parlamentului.
„Structura, organizarea şi funcţionarea Parlamentului se stabilesc prin regulament, ceea ce înseamnă că instituţia dispune de autonomie. Deşi la data revocării preşedintelui, regulamentul instituţiei nu cuprindea norme referitoare la interimatul funcţiei, această competenţă putea fi exercitată de vicepreşedintele Parlamentului, împuternicit de deputaţi prin votul majorităţii“, se arată în decizia aprobată de cei patru judecători prezenţi la şedinţă.

Potrivit preşedintelui instanţei, legislatorii urmează să-şi aleagă cât mai repede un şef. „De asemenea, trebuie de rezolvat vidul legislativ care s-a format odată cu demiterea preşedintelui Parlamentului şi să fie stabilit termenul de interimat al acestei funcţii“, a precizat Alexandru Tănase.
„Dacă nu am fi insistat noi, cu siguranţă se mergea pe interimat până la alegeri, ordinare sau anticipate“, a declarat unul dintre autorii sesizării, liberalul Valeriu Munteanu.
În opinia liberal-democratului Valeriu Ghileţchi, deputaţii ar trebui să aleagă preşedintele Legislativului odată cu învestirea noului guvern, având în vedere că va fi constituită o altă majoritate parlamentară.

SE POT AŞTEPTA LA SURPRIZE

Acuzaţi anterior de partizanat politic, magistraţii au făcut un pas înapoi, potrivit experţilor. „Dacă şi această hotărâre ar fi fost declarată ilegală, atunci Curtea s-ar fi transformat într-un birou politic. Nu întâmplător au lipsit doi judecători de la ultimele şedinţe. Se întâmplă ceva urât şi murdar acolo“, a comentat fostul judecător constituţional Nicolae Osmochescu.
Şi comentatorul politic Oazu Nantoi constată că „în Moldova este o situaţie anormală când Curtea Constituţională este percepută ca un actor politic sau ca o unealtă“.
Analistul Ion Tăbârţă crede că unele partide au suficiente motive să insiste pe demisia judecătorilor constituţionali, deoarece aceştia s-au implicat în disputele politice. „Ne putem aştepta ca PCRM şi PLDM să revoteze acea lege pe care preşedintele ţării a întors-o în Parlament sau ar putea fi luată o decizie mai dură, de dizolvare a Curţii“, a conchis expertul.

Vor să modifice componenţa CC 

Comuniştii susţin că prin ultimele decizii ale Curţii Constituţionale statalitatea este uzurpată şi cer Parlamentului să declare stare de urgenţă în ţară. Potrivit lor, instanţa serveşte intereselor Partidului Democrat. PCRM solicită deputaţilor să adopte o lege ce ar permite modificarea în totalitate a componenţei CC, „pentru a readuce autoritatea în câmpul legal de activitate“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite